Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby biszkopt wyrósł i nie opadł?
canva/ Mattias Gronlund

Co zrobić, żeby biszkopt wyrósł i nie opadł?

19 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Biszkopt obecny jest w wielu ciastach z całego świata. Z pewnością najczęściej wykorzystuje się go przy składaniu tortów - przekładany słodkim kremem, staje się fundamentem wspaniale prezentującego się deseru. Bez niego, tort nie utrzymałby swojego kształtu.

Wiele osób decyduje się jednak kupić gotowy biszkopt ze sklepu, gdyż obawiają się, że nie uda im się zrobić go w domu. Mamy dla takich osób doskonałą radę, która sprawi, że biszkopt nigdy nie opadnie i zawsze się uda.

Jak sprawić, aby biszkopt nie opadł?

Cały trik polega na odpowiednim wymierzeniu zarówno czasu, jak i wysokości, z której zrzucamy biszkopt na twardą powierzchnię. Ciasto musi być świeżo upieczone, aby mogło jeszcze być na tyle elastyczne i plastyczne, żeby pęcherzyki mogły znaleźć drogę ucieczki.

Po wyjęciu z piekarnika szybko umieść formę z ciastem na wysokości 30-50 cm od twardej powierzchni i rzuć nią. Następnie podnieś formę, wyjmij z niej biszkopt i ułóż spodem do góry na blacie wyłożonym papierem do pieczenia. Ten prosty sposób uchroni cię przed opadnięciem ciasta.

Jak jeszcze uchronić się przed opadaniem ciasta?

Wszystkie składniki, które dodajesz do ciasta, muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij wszystkie produkty na 2 godziny przed pieczeniem - to zapewni odpowiednie połączenie składników i wyeliminuje ewentualnego zakalca.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika.

Ważnym punktem przed samym pieczeniem jest dokładne przesianie wszystkich sypkich składników . Wyeliminowanie grudek zmniejszy ryzyko opadnięcia ciasta do minimum, a także znacznie lepiej wyrośnie i równomiernie się upiecze.

Źródło: dusiowa, Getty Images

Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia

Zbyt częste otwieranie drzwi piekarnika zmniejsza temperaturę panującą w jego wnętrzu. To może doprowadzić do nierównomiernego upieczenia ciasta - boki ciasta, gdzie jest najwyższa temperatura, urosną, lecz środek opadnie z braku wystarczającej ilości gazów.

Piana z białek musi być sztywna i ubita bez żadnego innego składnika. Odrobina wody, tłuszczu czy żółtka sprawi, że struktura piany nie będzie należycie mocna. Podczas łączenia piany z resztą masy mieszaj powoli, uważając, by piana za bardzo nie straciła na objętości.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: shareinfo.pl; niebonatalerzu.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy