Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby domowy pasztet był zarazem kremowy i puszysty?
canva/fotek

Co zrobić, żeby domowy pasztet był zarazem kremowy i puszysty?

16 stycznia 2022

Domowy pasztet świetnie smakuje na kanapkach. Jeśli do mięsnej masy dodamy pianę z białek, uzyskamy wyrób tak puszysty i delikatny jak nigdy wcześniej. Babciny sekret jest jedną z kilku wskazówek, które pomogą wam zrobić pasztet, który zachwyci waszych gości. Dowiedźcie się, o co jeszcze warto zadbać.

Pożywna przekąska, która dobrze komponuje się z wieloma dodatkami takimi jak np. ogórek kiszony czy pomidor doczekała się już wielu wersji , także wegańskich z żurawiną czy kaszą pęczak . Tradycyjny przepis oparty jest jednak o mięsa, a sekretem idealnej konsystencji takiego pasztetu są dobrze zastosowane składniki .

Co zrobić, żeby pasztet był kremowy i puszysty?

Za konsystencję wyrobu i dobre połączenie wszystkich składników odpowiadają jajka. Zadbać należy nie tylko o odpowiednią ich liczbę, ale też o formę, w jakiej trafią do masy. Jeżeli żółtka oddzielimy od białek i te drugie ubijemy na pianę, nasz pasztet stanie się bardziej puszysty.

Pamietajmy tylko, by pianę dodać na samym końcu i ostrożnie połączyć ją z masą. Warto zrobić to tak, jak nasze babcie — mieszając masę dłonią możliwie krótko. Liczbę jaj — a zatem docelową ilość piany — determinować będzie porcja mięsa, której użyjemy. Zazwyczaj na 2 kilogramy składników bazowych stosuje się 3 jaja.

Istotnym parametrem wpływającym na finalną konsystencję pasztetu jest też jakość mięsa. Wybierzmy dobrej jakości wieprzowinę np. łopatkę, szynkę czy karkówkę. Jeżeli chcemy przyrządzić pasztet mieszany, warto zaopatrzyć się również w wołowinę. Tu polecamy pręgę lub łatę.

Niektórzy przyrządzają również delikatne drobiowe pasztety z indyka, kurczaka lub kaczki. Niezależnie od bazy, do wyrobu często trafiają również podroby, czyli wątróbce, płuca czy serca. Dobór mięsa odgrywa ważną rolę, lecz jeśli dobrze go nie zmielimy, o kremowym pasztecie możemy zapomnieć.

Co jeszcze warto zrobić?

Pasztet nie będzie smaczny, jeśli mięsna masa wyjdzie sucha. Może się tak zdarzyć, gdy nasze mięso jest chude. W tej sytuacji warto dodać esencjonalnego wywaru. Można w nim też namoczyć kajzerkę czy inną delikatną bułkę.

Dobry mięsny pasztet musi być również właściwie przyprawiony. Nie wystarczy zadbać o właściwe posolenie czy dodatek pieprzu. Dodajcie wyrazistych ziół np. majeranku, ziela angielskiego czy liści laurowych, a wyrób nabierze charakteru. Do mięs świetnie pasuje także gałka muszkatołowa i imbir.

Pasztet z bagietką
Kremowy pasztet najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem

Źródło zdjęcia: canva/Sedaeva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie, ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy