Smakosze.pl
babka ziemniaczana

canva/ola_p

Jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek?

25 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Babka ziemniaczana składem przypomina placki ziemniaczane. Jest jednak pieczona, dzięki czemu dostarcza mniej kalorii. Nasza propozycja jest jeszcze bardziej dietetyczna, jednak wciąż bardzo smaczna. Sprawdźcie, jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek. Pamiętajcie, tylko by robiąc ją nie popełnić jednego błędu, bo potrawa zamieni się w papkę.

Babka ziemniaczana to przysmak znany głównie w północno-wschodniej Polsce. Robi się ją też na Mazurach i Śląsku, jednak tu nazywa się ją kartoflakiem. Babka ziemniaczana ma zresztą wiele nazw, bo rejbak, kugiel czy blaszak, to także ta sama potrawa.

faworki

Jak zrobić kruche faworki bez ubijania?

CZYTAJ DALEJ

Zwykle do ciasta na babkę ziemniaczaną dodaje się mąkę i jajka. My jednak ich nie użyliśmy, żeby przetestować, jak smakuje taka okrojona wersja. I musimy wam powiedzieć, że nie ustępuje klasycznej babce.

To, co z pewnością wpływa na smak babki, to stopień rozdrobnienia ziemniaków. Pod żadnym pozorem nie możecie ich blendować. Kawałki ziemniaków muszą być wyczuwalne w czasie jedzenia.

Jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek?

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków

  • 1 nieduża cebula

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju

  • sól, pieprz

Przygotowanie babki ziemniaczanej

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do ziemniaków razem z olejem.

Wymieszaj ciasto ziemniaczane. Dopraw je sporą ilością soli i świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.

Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto ziemniaczane. Piecz ok. godzinę w 180 st. C, a potem jeszcze ok. 30 minut w 200 st. C.

Wskazówki:

  • Do ciasta na babkę ziemniaczaną można dodać trochę pokrojonego i zrumienionego, wędzonego boczku.

  • Babkę można podać np. z sosem pieczarkowym albo podać do gulaszu. Doskonale tez smakuje odsmażana na patelni.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ziemniaczane przysmaki. Sprawdź, jak przygotować prażuchy, a także jak zrobić pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką.

tarcie ziemniaków

tarcie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/babkaikanapka

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lidl

Zapraszamy na nasz Instagram


Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >