Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudownie pyszny przepis na pasztet z soczewicy i żurawiny

Cudownie pyszny przepis na pasztet z soczewicy i żurawiny

Pasztet z żurawiną
canva/OksanaKiian

Pasztet jest doskonałym pomysłem na śniadaniowe kanapki. Ten z dodatkiem suszonych owoców jest delikatnie słodki i ziołowy, przez co smakuje jeszcze lepiej. Zróbcie go z kaszy i soczewicy, a będziecie mogli nim poczęstować każdego.

Przepis inspirowany jest recepturą Jadłonomii i z pewnością skradnie serca tych z was, którzy spróbowali choć raz pasztetu z warzyw z rosołu. Zioła możecie dowolnie zmienić i dodać ich tyle, ile lubicie. Wypróbujcie lubczyk lub tymianek. Trzymajcie się tylko zasady, że ziarniste przyprawy podsmażamy z cebulką, a sypkie dodajemy na etapie doprawiania, a wydobędziecie maksimum smaku.

Przepis na bezmięsny pasztet z soczewicy i żurawiny

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy

  • 100 g kaszy jaglanej

  • 100 ml oleju rzepakowego

  • 2 średnie cebule

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 5 płaskich łyżek suszonej żurawiny

  • 2 cebule

  • 2 niewielkie liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 3 goździki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • dodatkowy olej do smażenia

Przygotowanie:

Soczewicę namaczamy, najlepiej przez noc. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Wodę z soczewicy odlewamy i w świeżej gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ją wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Gdy cebula się zeszkli, przyprawy usuwamy.

Łączymy ze sobą ugotowaną kaszę, soczewicę, olej, sos sojowy, pozostałe przyprawy oraz cebulkę. Blendujemy na gładką masę, doprawiamy i mieszamy z żurawiną. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez około 40 minut. Jeśli pasztet nie będzie miał wtedy złotego wierzchu, czas pieczenia należy wydłużyć o 10 do 15 minut. Podajemy, gdy całkowicie wystygnie.

Wskazówka: Aby pasztet nie wyszedł wilgotny od spodu, upieczcie go w formie wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą lub orzechami.

Pasztet bezmięsny z żurawiną jest pyszny
Pasztet bezmięsny z żurawiną jest pyszny

Źródło: canva/PingPongCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jadlonomia Zapraszamy na nasz Instagram