Smakosze.pl
Pasztet z żurawiną

canva/OksanaKiian

Cudownie pyszny przepis na pasztet z soczewicy i żurawiny

1 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pasztet jest doskonałym pomysłem na śniadaniowe kanapki. Ten z dodatkiem suszonych owoców jest delikatnie słodki i ziołowy, przez co smakuje jeszcze lepiej. Zróbcie go z kaszy i soczewicy, a będziecie mogli nim poczęstować każdego.

Przepis inspirowany jest recepturą Jadłonomii i z pewnością skradnie serca tych z was, którzy spróbowali choć raz pasztetu z warzyw z rosołu. Zioła możecie dowolnie zmienić i dodać ich tyle, ile lubicie. Wypróbujcie lubczyk lub tymianek. Trzymajcie się tylko zasady, że ziarniste przyprawy podsmażamy z cebulką, a sypkie dodajemy na etapie doprawiania, a wydobędziecie maksimum smaku.

Kompot śliwkowy

Rozgrzewający kompot śliwkowy - idealny na chłodne dni

CZYTAJ DALEJ

Przepis na bezmięsny pasztet z soczewicy i żurawiny

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy

  • 100 g kaszy jaglanej

  • 100 ml oleju rzepakowego

  • 2 średnie cebule

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 5 płaskich łyżek suszonej żurawiny

  • 2 cebule

  • 2 niewielkie liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 3 goździki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • dodatkowy olej do smażenia

Przygotowanie:

Soczewicę namaczamy, najlepiej przez noc. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Wodę z soczewicy odlewamy i w świeżej gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ją wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Gdy cebula się zeszkli, przyprawy usuwamy.

Łączymy ze sobą ugotowaną kaszę, soczewicę, olej, sos sojowy, pozostałe przyprawy oraz cebulkę. Blendujemy na gładką masę, doprawiamy i mieszamy z żurawiną. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez około 40 minut. Jeśli pasztet nie będzie miał wtedy złotego wierzchu, czas pieczenia należy wydłużyć o 10 do 15 minut. Podajemy, gdy całkowicie wystygnie.

Wskazówka: Aby pasztet nie wyszedł wilgotny od spodu, upieczcie go w formie wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą lub orzechami.

Pasztet bezmięsny z żurawiną jest pyszny

Pasztet bezmięsny z żurawiną jest pyszny

Źródło: canva/PingPongCat

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jadlonomia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

Czytaj więcej >