Smakosze.pl
Pasztet z żurawiną

canva/OksanaKiian

Cudownie pyszny przepis na pasztet z soczewicy i żurawiny

9 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pasztet jest doskonałym pomysłem na śniadaniowe kanapki. Ten z dodatkiem suszonych owoców jest delikatnie słodki i ziołowy, przez co smakuje jeszcze lepiej. Zróbcie go z kaszy i soczewicy, a będziecie mogli nim poczęstować każdego.

Przepis inspirowany jest recepturą Jadłonomii i z pewnością skradnie serca tych z was, którzy spróbowali choć raz pasztetu z warzyw z rosołu. Zioła możecie dowolnie zmienić i dodać ich tyle, ile lubicie. Wypróbujcie lubczyk lub tymianek. Trzymajcie się tylko zasady, że ziarniste przyprawy podsmażamy z cebulką, a sypkie dodajemy na etapie doprawiania, a wydobędziecie maksimum smaku.

Kompot śliwkowy

Rozgrzewający kompot śliwkowy - idealny na chłodne dni

CZYTAJ DALEJ

Przepis na bezmięsny pasztet z soczewicy i żurawiny

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy

  • 100 g kaszy jaglanej

  • 100 ml oleju rzepakowego

  • 2 średnie cebule

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 5 płaskich łyżek suszonej żurawiny

  • 2 cebule

  • 2 niewielkie liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 3 goździki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • dodatkowy olej do smażenia

Przygotowanie:

Soczewicę namaczamy, najlepiej przez noc. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Wodę z soczewicy odlewamy i w świeżej gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ją wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Gdy cebula się zeszkli, przyprawy usuwamy.

Łączymy ze sobą ugotowaną kaszę, soczewicę, olej, sos sojowy, pozostałe przyprawy oraz cebulkę. Blendujemy na gładką masę, doprawiamy i mieszamy z żurawiną. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez około 40 minut. Jeśli pasztet nie będzie miał wtedy złotego wierzchu, czas pieczenia należy wydłużyć o 10 do 15 minut. Podajemy, gdy całkowicie wystygnie.

Wskazówka: Aby pasztet nie wyszedł wilgotny od spodu, upieczcie go w formie wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą lub orzechami.

Pasztet bezmięsny z żurawiną jest pyszny

Pasztet bezmięsny z żurawiną jest pyszny

Źródło: canva/PingPongCat

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: jadlonomia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką

Przepisy

Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos

Czytaj więcej >
Mizeria w przepysznej odsłonie

Przepisy

Oprócz ogórków dodaj do mizerii orzeźwiający przysmak. Idealny dodatek do letniego obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Proste i tanie ciasto z truskawkami. Deser dla całej rodziny zrobisz za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybki jednogarnkowy obiad z młodej kapusty od Tomasza Strzelczyka. Wystarczy chwila i gotowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna babka ziemniaczana z cukinią. Letnia wersja kulinarnego klasyka

Czytaj więcej >
Rosół z wątróbką

Przepisy

Przepyszny rosół z dodatkiem wątróbki. Każdy będzie chciał dokładkę

Czytaj więcej >