Pasztet bez mięsa z kaszą pęczak
Pasztet jest doskonałym dodatkiem do kanapek, który lubi wielu smakoszy. Jego przyrządzenie jest idealnym pomysłem na wykorzystanie warzyw po rosole. Z dodatkiem suszonych pomidorów i przypraw będzie bardzo aromatyczny. Spróbujcie go koniecznie.
Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić smaczny pasztet z soczewicy i żurawiny. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na bezmięsny pasztet z dodatkiem ciecierzycy. Tym razem pokażemy wam jak przygotować ten wytrawny wypiek z warzyw i kaszy pęczak. Włoszczyzna z rosołu się nie zmarnuje, a smak zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Przepis na warzywny pasztet z kaszą pęczak
Składniki:
400 g warzyw z rosołu np. 4 marchewki, pietruszka i ćwiartka selera
100 g kaszy pęczak
400 g cebuli
1 puszka fasoli czerwonej
50 g suszonych pomidorów z oleju
60 ml oleju rzepakowego + do smażenia
100 g płatków owsianych
papryka ostra, czosnek w proszku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy ją. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na niej cebulkę.
Fasolę odcedzamy z zalewy, a pomidory wyjmujemy ze słoika i kroimy w kosteczkę. Płatki owsiane rozdrabniamy na mączkę. Do dużej miski wrzucamy ostudzoną kaszę, a następnie wlewamy do niej olej. Składniki łączymy za pomocą blendera.
Dodajemy pokrojone na kawałki warzywa z rosołu oraz cebulę i fasolę. Całość blendujemy na gładki mus. Dodajemy suszone pomidory, zmielone płatki owsiane i przyprawy. Wyrabiamy ręką przez 2-3 minuty.
Próbujemy masy i ewentualnie odprawiamy. Następnie przekładamy ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 35 minut. Podajemy na zimno. Doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym.
Wskazówka: by pasztet był bezglutenowy, użyjcie kaszy jaglanej lub gryczanej niepalonej. Będzie równie smaczny.
Źródło zdjęcia: canva/4kodiak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: e-przepisykulinarne Zapraszamy na nasz Instagram