Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pasztet bez mięsa z kaszą pęczak

Pasztet bez mięsa z kaszą pęczak

Pasztet z kaszą pęczak i suszonymi pomidorami
canva/Natalya_Yudina

Pasztet jest doskonałym dodatkiem do kanapek, który lubi wielu smakoszy. Jego przyrządzenie jest idealnym pomysłem na wykorzystanie warzyw po rosole. Z dodatkiem suszonych pomidorów i przypraw będzie bardzo aromatyczny. Spróbujcie go koniecznie.

Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić smaczny pasztet z soczewicy i żurawiny. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na bezmięsny pasztet z dodatkiem ciecierzycy. Tym razem pokażemy wam jak przygotować ten wytrawny wypiek z warzyw i kaszy pęczak. Włoszczyzna z rosołu się nie zmarnuje, a smak zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Przepis na warzywny pasztet z kaszą pęczak

Składniki:

  • 400 g warzyw z rosołu np. 4 marchewki, pietruszka i ćwiartka selera

  • 100 g kaszy pęczak

  • 400 g cebuli

  • 1 puszka fasoli czerwonej

  • 50 g suszonych pomidorów z oleju

  • 60 ml oleju rzepakowego + do smażenia

  • 100 g płatków owsianych

  • papryka ostra, czosnek w proszku

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy ją. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na niej cebulkę.

Fasolę odcedzamy z zalewy, a pomidory wyjmujemy ze słoika i kroimy w kosteczkę. Płatki owsiane rozdrabniamy na mączkę. Do dużej miski wrzucamy ostudzoną kaszę, a następnie wlewamy do niej olej. Składniki łączymy za pomocą blendera.

Dodajemy pokrojone na kawałki warzywa z rosołu oraz cebulę i fasolę. Całość blendujemy na gładki mus. Dodajemy suszone pomidory, zmielone płatki owsiane i przyprawy. Wyrabiamy ręką przez 2-3 minuty.

Próbujemy masy i ewentualnie odprawiamy. Następnie przekładamy ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 35 minut. Podajemy na zimno. Doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym.

Wskazówka: by pasztet był bezglutenowy, użyjcie kaszy jaglanej lub gryczanej niepalonej. Będzie równie smaczny.

Suszone pomidory na blacie
Suszone pomidory to pyszny dodatek do warzywnego pasztetu

Źródło zdjęcia: canva/4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: e-przepisykulinarne Zapraszamy na nasz Instagram