Smakosze.pl
Pasztet z kaszą pęczak i suszonymi pomidorami

canva/Natalya_Yudina

Pasztet bez mięsa z kaszą pęczak

26 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 26 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pasztet jest doskonałym dodatkiem do kanapek, który lubi wielu smakoszy. Jego przyrządzenie jest idealnym pomysłem na wykorzystanie warzyw po rosole. Z dodatkiem suszonych pomidorów i przypraw będzie bardzo aromatyczny. Spróbujcie go koniecznie.

Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić smaczny pasztet z soczewicy i żurawiny. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na bezmięsny pasztet z dodatkiem ciecierzycy. Tym razem pokażemy wam jak przygotować ten wytrawny wypiek z warzyw i kaszy pęczak. Włoszczyzna z rosołu się nie zmarnuje, a smak zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Mrożenie wigilijnego karpia

Czy smażonego karpia można mrozić?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na warzywny pasztet z kaszą pęczak

Składniki:

  • 400 g warzyw z rosołu np. 4 marchewki, pietruszka i ćwiartka selera

  • 100 g kaszy pęczak

  • 400 g cebuli

  • 1 puszka fasoli czerwonej

  • 50 g suszonych pomidorów z oleju

  • 60 ml oleju rzepakowego + do smażenia

  • 100 g płatków owsianych

  • papryka ostra, czosnek w proszku

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy ją. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na niej cebulkę.

Fasolę odcedzamy z zalewy, a pomidory wyjmujemy ze słoika i kroimy w kosteczkę. Płatki owsiane rozdrabniamy na mączkę. Do dużej miski wrzucamy ostudzoną kaszę, a następnie wlewamy do niej olej. Składniki łączymy za pomocą blendera.

Dodajemy pokrojone na kawałki warzywa z rosołu oraz cebulę i fasolę. Całość blendujemy na gładki mus. Dodajemy suszone pomidory, zmielone płatki owsiane i przyprawy. Wyrabiamy ręką przez 2-3 minuty.

Próbujemy masy i ewentualnie odprawiamy. Następnie przekładamy ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 35 minut. Podajemy na zimno. Doskonale smakuje z ogórkiem kiszonym.

Wskazówka: by pasztet był bezglutenowy, użyjcie kaszy jaglanej lub gryczanej niepalonej. Będzie równie smaczny.

Suszone pomidory na blacie

Suszone pomidory to pyszny dodatek do warzywnego pasztetu

Źródło zdjęcia: canva/4kodiak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: e-przepisykulinarne

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym. Niezawodny przepis

Czytaj więcej >
Czernina

Przepisy

Jak przygotować czerninę niczym za dawnych lat?

Czytaj więcej >
Kotlety z kurczaka

Przepisy

Kotlety z piersi kurczaka w panierce z krakersów i jogurtu

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody

Czytaj więcej >
zapiekanka

Przepisy

Zapiekanka z czerstwego chleba. Prosty patent na niedrogi obiad

Czytaj więcej >
surówka z marchewki

Przepisy

Klasyczna, lekko pikantna surówka z tartej marchewki

Czytaj więcej >