Co zrobić, żeby farsz do gołąbków był soczysty i wyrazisty?
Jeśli podczas zawijania gołąbków w liście kapusty zauważyłeś, że farsz jest za mocno zbity i suchy, nie musisz się obawiać. Wystarczy wlać do niego nieco bulionu, aby nadać mu soczystości i lekkości. Po zapieczeniu lub uduszeniu gołąbki będą idealnie wilgotne, a podczas jedzenia będą rozpływać się w ustach.
Przygotowanie gołąbków nie jest wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Najtrudniejsze jest umiejętne zawinięcie farszu w kapustę, aby liście nie rozpadły się w czasie gotowania. Czynność ułatwi również sposób na uzyskanie wilgotnego farszu.
Dolanie do mięsnej masy bulionu spowoduje, że farsz będzie bardziej plastyczny, co przyczyni się do wygodniejszego zawijania. Polecamy wykorzystać wywar na bazie wielu rodzajów mięs, który ma intensywny aromat i nada gołąbkom głębokiego smaku.
Przepis na delikatne gołąbki
Składniki:
-
1 kapusta
-
600 g mięsa mielonego
-
250 g ryżu
-
2 cebule
-
1 słoik passaty pomidorowej
-
400 ml bulionu
-
sól
-
pieprz
-
oregano
-
majeranek
Do dużego garnka wlej wodę i wstaw do niego główkę kapusty oczyszczoną z brzydkich wierzchnich liści z wyciętym głąbem. Po kilku minutach parzenia we wrzątku odrywaj miękkie liście i układaj je na talerzu. W osobnym naczyniu ugotuj ryż. Po odcedzeniu z wody, odstaw do wystygnięcia.
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na oleju. Do miski wrzuć ostudzony ryż, mięso, cebulę, wlej 150 ml bulionu, dopraw nadzienie solą, pieprzem, oregano oraz bazylią. Dokładnie go wymieszaj dłońmi.
Na każdym liściu kapusty ułóż porcje farszu i zawiń je na kształt gołąbków. Dno garnka wyłóż brzydkimi liśćmi i połóż na nich gołąbki. Z alej je mieszanką bulionu i passaty z przyprawami. Duś wszystko przez około 2 godziny. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.
Źródło: canva/-lvinst-, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy.pl; shareinfo.pl Zapraszamy na nasz Instagram