Smakosze.pl Przepisy Co zrobić, żeby gofry wychodziły puszyste, chrupiące i nie opadały po upieczeniu?
canva/toddtaulman

Co zrobić, żeby gofry wychodziły puszyste, chrupiące i nie opadały po upieczeniu?

8 marca 2022

Gofry są pysznym deserem, który kojarzy nam się z wakacjami. Sekretem puszystego i chrupiącego po upieczeniu ciasta są proszek do pieczenia i cukier. Dzięki nim w masie zachodzi szereg procesów, które przyczyniają się do uzyskania pożądanego efektu.

Za chrupiącą skórkę gofrów odpowiada cukier, który karmelizuje i zastyga na powierzchni ciasta. Spowalnia on też pracę glutenu, dzięki czemu gofry nie są gumowate. Proszek do pieczenia z kolei pod wpływem temperatury spulchnia i podnosi ciasto.

Nie bez znaczenia jest ubijanie piany z białek — koniecznie z solą, która ją stabilizuje. Jednak bez dodatku klasycznego piekarniczego miksu gofry nie byłyby aż tak delikatne. Nie pomijajcie żadnych składników w recepturze, a gofry będą doskonałe.

Przepis na chrupiące i puszyste gofry

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1/4 szklanka oleju rzepakowego

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • 4 jaja

  • 4 łyżki cukru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Żółtka umieszczamy w misce i ucieramy je z cukrem. Wlewamy mleko, wodę oraz olej i miksujemy całość, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek wraz z solą.

Przenosimy ją do ciasta i delikatnie rozprowadzamy, aż powstanie jednolita masa. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy ją odrobiną oliwy. Każdą porcję ciasta pieczemy przez 4-5 minut.

Gofry powinny mieć piękny złoty kolor. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Szczególnie polecamy pyszny dżem z dyni i pomarańczy oraz domowe masło orzechowe . Smacznego.

Gofry pysznie smakują z owocami i czekoladą
Gofry pysznie smakują z owocami i czekoladą

Źródło zdjęcia: canva/Muzaffer7

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kulinarnefantazjemarioli, karointhekitchen

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy