Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste? Babciny trik nie ma sobie równych
Kotlety mielone często trafiają na nasze talerze. Jeden prosty patent sprawi, że tym razem wyjdą wyjątkowo soczyste. Wystarczy do mięsnej masy dodać surowego boczku, a stanie się przyjemnie wilgotna i sprawi, że kotlety zachwycą nas od pierwszego kęsa. Koniecznie przetestuje babciny sposób, a zapomnicie, że kiedykolwiek robiliście mielone inaczej.
Idealne kotlety mielone uzyskamy, jeśli do ich przyrządzenia wybierzemy średnio tłuste mięso. Zbyt chude kawałki na patelni staną się suche, a uformowane z nich pulpety będą się rozpadać. Aby tego uniknąć, do masy mięsnej dodaje się surowego boczku.
Po pysznych przepisach na mielone z dodatkiem śmietany czy majonezu czas na recepturę korzystającą z dobrze znanego naszym babciom sposobu. Zaopatrzcie się w mielony boczek i przyrządźcie aromatyczny obiad dla całej rodziny. Tak smacznych kotletów jeszcze nie jedliście.
Przepis na wyjątkowo soczyste mielone z boczkiem
Składniki:
-
700 g mielonej wołowiny
-
300 g mielonego surowego boczku bez skóry
-
2 jaja
-
2 nieduże cebule
-
2 ząbki czosnku
-
1 kajzerka
-
1 łyżka sosu sojowego
-
pół łyżeczki majeranku
-
po pół łyżeczki roztartych ziaren kolendry i gorczycy
-
1/4 łyżeczki cząbru
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
bułka tarta do panierowania
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilę smażymy całość. Zawartość patelni studzimy.
Mięso mielone łączymy boczkiem, jajkiem, odsączoną bułką, sosem sojowym i przyprawami. Dodajemy cebulę i czosnek. Masę wyrabiamy i formujemy z niej nieduże kotlety. Delikatnie je spłaszczamy i panierujemy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Mielone smażymy na średnim ogniu do czasu, aż będą rumiane z obu stron. Przed podaniem odsączamy je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Wskazówka: kotlety wyjdą równie smaczne, gdy wołowinę zamienicie na kurczaka. Dodajcie drobno pokrojony filet i cieszcie się smakiem.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem
-
Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Najlepszy dodatek do obiadu, momentalnie znika z talerzy
-
Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad
Źródło: haps, kuchnia.wp