Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem
Dziś zdradzimy wam przepis na baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem, a jego sekret tkwi w aromatycznym dodatku. Wystarczy dodać go jedną łyżeczkę, a kremowy deser zachwyci was smakiem i aromatem.
Lubicie sernik? Ten pokochacie, bo jest niezwykle kremowy i wprost rozpływa się w ustach. Doskonała konsystencja tego deseru wynika z użytych składników, a także z wysokiej temperatury pieczenia. Niezwykłego smaku dodaje sernikowi sól, a także ekstrakt waniliowy, którego używa Ewa Wachowicz. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a z pewnością często będziecie z niego korzystać.
Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz
Składniki:
ok. 15 dag herbatników, np. pełnoziarnistych, kakaowych
10 dag masła
60 dag twarogu sernikowego
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
500 ml śmietanki kremówki 36 proc.
Przygotowanie sernika baskijskiego
Średniej wielkości tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, tak, by papier z niej wystawał. Masło rozpuść.
Ciasteczka rozdrobnij przy użyciu robota kuchennego. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj. Masę wsyp do tortownicy, ugnieć ją łyżką, wstaw na pół godziny do lodówki.
Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier, miksuj, dodając kolejno jajka. Dodaj ekstrakt waniliowy, sól, mąkę kukurydzianą i śmietankę. Całość zmiksuj.
Masę sernikową wylej na ciasteczkowy spód. Tortownicę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz sernik ok. 40 minut.
Upieczony sernik powinien być rzadki w środku. Trzeba go wystudzić, a potem wstawić do lodówki na kilka godzin, by dobrze się schłodził.
Jeśli szukasz przepisów na inne serniki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na sernik według Roberta Makłowicza, a także na sernik z trzech składników.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ciasto Kukułka jest hitem każdej imprezy. Wersja bez pieczenia robi się niemal sama
Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki
Źródło: ewawachowicz