Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad
Masz ochotę na aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad? Przygotuj zupę kalafiorową z curry. Wystarczy łyżeczka tej przyprawy, a zupa zyska niezwykły smak, zapach i kolor. Będzie też doskonałą odmianą od tradycyjnej pomidorowej, ogórkowej czy krupniku.
Choć nie ma lata, bez problemu kupisz kalafiora świeżego lub mrożonego. A na jego bazie ugotujesz lekką i smaczną zupę. Jeśli wolisz wyraźniejsze smaki, dodaj do niej trochę przyprawy curry. Przeplatające się w niej smaki ostre i korzenne, dodadzą zupie kalafiorowej charakteru i wyjątkowości.
Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku obiad
Składniki:
1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
4 ziemniaki
kawałek pora
pół kalafiora
2 marchewki
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka przyprawy curry
gałka muszkatołowa
sok z cytryny
sól, pieprz
koperek
Przygotowanie zupy kalafiorowej
Bulion wlej do garnka, podgrzej. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu, gotuj na małym ogniu.
Por oczyść, pokrój w plastry. Kalafior oczyść, podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej por, kalafior i marchewkę. Warzywa dodaj do bulionu, gotuj całość, aż warzywa będą miękkie.
Do zupy dodaj curry, a także do smaku trochę gałki muszkatołowej i soku z cytryny. Zupę dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Jeśli szukasz innych pomysłów na warzywne zupy, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na zupę z pora, a także na zupę z rzodkwi.
Źródło zdjęcia: canva/stevepb z Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem
Babka ziemniaczana Karola Okrasy. Idealna na wielkanocny tani obiad
Jak szybko obrać cebulę? Mamy niezawodny trick, już zawsze będziesz tak robić
Źródło: wysmakowane