Smakosze.pl
Zupa kalafiorowa z curry

canva/Dar1930

Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad

22 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Masz ochotę na aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad? Przygotuj zupę kalafiorową z curry. Wystarczy łyżeczka tej przyprawy, a zupa zyska niezwykły smak, zapach i kolor. Będzie też doskonałą odmianą od tradycyjnej pomidorowej, ogórkowej czy krupniku.

Choć nie ma lata, bez problemu kupisz kalafiora świeżego lub mrożonego. A na jego bazie ugotujesz lekką i smaczną zupę. Jeśli wolisz wyraźniejsze smaki, dodaj do niej trochę przyprawy curry. Przeplatające się w niej smaki ostre i korzenne, dodadzą zupie kalafiorowej charakteru i wyjątkowości.

Surówka z pora, marchewki i jabłka

Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Najlepszy dodatek do obiadu, momentalnie znika z talerzy

CZYTAJ DALEJ

Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku obiad

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 4 ziemniaki

  • kawałek pora

  • pół kalafiora

  • 2 marchewki

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • gałka muszkatołowa

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

  • koperek

Przygotowanie zupy kalafiorowej

Bulion wlej do garnka, podgrzej. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu, gotuj na małym ogniu.

Por oczyść, pokrój w plastry. Kalafior oczyść, podziel na małe różyczki. Marchewki obierz, pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż na niej por, kalafior i marchewkę. Warzywa dodaj do bulionu, gotuj całość, aż warzywa będą miękkie.

Do zupy dodaj curry, a także do smaku trochę gałki muszkatołowej i soku z cytryny. Zupę dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Jeśli szukasz innych pomysłów na warzywne zupy, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na zupę z pora, a także na zupę z rzodkwi.

curry

curry

Źródło zdjęcia: canva/stevepb z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wysmakowane

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >