Smakosze.pl
Surówka z pora, marchewki i jabłka

canva/papkin

Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Najlepszy dodatek do obiadu, momentalnie znika z talerzy

23 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Dziś podamy wam przepis na wyborną surówkę z pora, marchwi i jabłka. Ten idealny dodatek obiadowy doskonale będzie pasował do dań z mięs, drobiu i ryb. Jest łatwy i szybki do zrobienia. Wystarczy tylko pokroić por w krążki, a jabłko i marchew zetrzeć na tarce. Po wymieszaniu i doprawieniu powstanie prawdziwa bomba witaminowa.

Surówka jest bardzo ważnym elementem obiadu. Ważnym, bo niezwykle zdrowym, a jednocześnie prostym do zrobienia. Jednak często nie mamy pomysłu na ten dodatek. Wtedy najlepiej zajrzeć do zapasu warzyw, jaki mamy w lodówce czy spiżarce. Uwierzcie, że nawet z najprostszych warzyw, można wyczarować smaczną i odżywczą surówkę.

panierowanie kotletów

Jak zrobić kotlety schabowe w puszystej i chrupiącej panierce? Mamy najlepsze sposoby

CZYTAJ DALEJ

Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Idealny dodatek obiadowy

Składniki:

  • 1 por

  • 3 marchewki

  • 1-2 jabłka

  • 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie surówki

Por oczyść z wierzchnich liści. Przekrój go wzdłuż na połowę, wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osącz, osusz, pokrój w półkrążki.

Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach.

Rozdrobniony por połącz z marchewką i jabłkiem. Wymieszaj z majonezem, w razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Wskazówka:

Jeśli chcesz nieco zaostrzyć smak surówki, dodaj do niej kilka kropel soku z cytryny lub limonki.

Po więcej inspiracji na pyszne surówki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na surówkę z czerwonej kapusty i chrzanu, a także na surówkę kopenhaską.

por

por

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Czekolada na gorąco

Przepisy

Jak przyrządzić domową czekoladę na gorąco? Nie uwierzysz, jaka jest łatwa do zrobienia

Czytaj więcej >
Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >