Smakosze.pl

canva/papkin

Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Najlepszy dodatek do obiadu, momentalnie znika z talerzy

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Dziś podamy wam przepis na wyborną surówkę z pora, marchwi i jabłka. Ten idealny dodatek obiadowy doskonale będzie pasował do dań z mięs, drobiu i ryb. Jest łatwy i szybki do zrobienia. Wystarczy tylko pokroić por w krążki, a jabłko i marchew zetrzeć na tarce. Po wymieszaniu i doprawieniu powstanie prawdziwa bomba witaminowa.

Surówka jest bardzo ważnym elementem obiadu. Ważnym, bo niezwykle zdrowym, a jednocześnie prostym do zrobienia. Jednak często nie mamy pomysłu na ten dodatek. Wtedy najlepiej zajrzeć do zapasu warzyw, jaki mamy w lodówce czy spiżarce. Uwierzcie, że nawet z najprostszych warzyw, można wyczarować smaczną i odżywczą surówkę.

Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Idealny dodatek obiadowy

Składniki:

  • 1 por

  • 3 marchewki

  • 1-2 jabłka

  • 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie surówki

Por oczyść z wierzchnich liści. Przekrój go wzdłuż na połowę, wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osącz, osusz, pokrój w półkrążki.

Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach.

Rozdrobniony por połącz z marchewką i jabłkiem. Wymieszaj z majonezem, w razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Wskazówka:

Jeśli chcesz nieco zaostrzyć smak surówki, dodaj do niej kilka kropel soku z cytryny lub limonki.

Po więcej inspiracji na pyszne surówki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na surówkę z czerwonej kapusty i chrzanu , a także na surówkę kopenhaską .

por
por

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >