Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Najlepszy dodatek do obiadu, momentalnie znika z talerzy
Dziś podamy wam przepis na wyborną surówkę z pora, marchwi i jabłka. Ten idealny dodatek obiadowy doskonale będzie pasował do dań z mięs, drobiu i ryb. Jest łatwy i szybki do zrobienia. Wystarczy tylko pokroić por w krążki, a jabłko i marchew zetrzeć na tarce. Po wymieszaniu i doprawieniu powstanie prawdziwa bomba witaminowa.
Surówka jest bardzo ważnym elementem obiadu. Ważnym, bo niezwykle zdrowym, a jednocześnie prostym do zrobienia. Jednak często nie mamy pomysłu na ten dodatek. Wtedy najlepiej zajrzeć do zapasu warzyw, jaki mamy w lodówce czy spiżarce. Uwierzcie, że nawet z najprostszych warzyw, można wyczarować smaczną i odżywczą surówkę.
Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Idealny dodatek obiadowy
Składniki:
1 por
3 marchewki
1-2 jabłka
2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie surówki
Por oczyść z wierzchnich liści. Przekrój go wzdłuż na połowę, wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osącz, osusz, pokrój w półkrążki.
Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach.
Rozdrobniony por połącz z marchewką i jabłkiem. Wymieszaj z majonezem, w razie potrzeby dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Wskazówka:
Jeśli chcesz nieco zaostrzyć smak surówki, dodaj do niej kilka kropel soku z cytryny lub limonki.
Po więcej inspiracji na pyszne surówki zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na surówkę z czerwonej kapusty i chrzanu, a także na surówkę kopenhaską.
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Niecodzienny mazurek na Wielkanoc z dżemem. Najprostszy przepis
Co zrobić, aby usunąć zapach spalenizny z kuchni? Zdradzamy najlepsze tricki
Źródło: przepisy