Smakosze.pl Przepisy Co zrobić, żeby krokiety nie pękały w trakcie smażenia?
canva/Q77photo, Getty Images

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały w trakcie smażenia?

30 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Przywierające do patelni krokiety podczas smażenia są wyjątkowo irytujące. Aby temu zaradzić, należy zadbać o odpowiednią konsystencję ciasta. Dzięki temu panierowane krokiety nigdy nie będą przywierać i zachowają swój idealny kształt.

Krokiety stanowią doskonały sposób na wykorzystanie zbyt dużej ilości naleśników oraz produktów, z których w innym wypadku byśmy skorzystali. Jednak aby móc się nimi cieszyć, najpierw należy sporządzić doskonałe ciasto naleśnikowe.

Za rzadkie sprawi, że naleśnik rozpadnie się podczas smażenia - z kolei za duża gęstość negatywnie wpłynie na elastyczność. Perfekcyjne ciasto powinno bez kłopotu spływać z grzbietu łyżki, lecz cienka warstwa powinna na nim pozostawać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na najlepsze ciasto naleśnikowe

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy, ile czasu można przechowywać wędzoną rybę w lodówce.

Składniki:

  • szklanka mąki

  • szklanka mleka

  • 2 jajka

  • do 3/4 szklanki wody

  • szczypta soli

  • 2 łyżki oleju

Do miski wbij jajka, połącz je z olejem, solą oraz mlekiem. Mąkę przesiej do miski z resztą składników i zacznij mieszać. Po intensywnym mieszaniu należy sprawdzić konsystencję ciasta.

Jeśli jest zbyt gęste, dolej trochę wody. Po uzyskaniu zadowalającego poziomu można zabrać się za ich smażenie. Rozgrzej patelnie na dużym ogniu i skrop ją odrobiną oleju.

Wylej porcje ciasta i rozprowadź ją po całej patelni. Smaż na średnim ogniu z obu stron, ależ naleśnik złapie odrobinę brązowego koloru. Po usmażeniu sprawdź właściwości naleśnika - w tym momencie możesz dodać więcej mąki lub wody, aby uzyskać dobre ciasto.

Naleśniki

Źródło: canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy