Smakosze.pl

canva/afro

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Gołąbki to tradycyjna potrawa, bez której ciężko wyobrazić sobie polską kuchnię. Ważną czynnością podczas jej przyrządzania jest odpowiednie sparzenia kapusty. Okazuje się, że można to zrobić zupełnie inaczej niż nasze babcie, które wsadzały głąb kapusty do garnka z wodą.

Gołąbki to danie, które z pewnością powoduje szybsze bicie serca u niejednego smakosza. Niestety, jest ono dość pracochłonne, dlatego zdradzamy, co zrobić, aby przygotować je nieco szybciej. Z pewnością dzięki prostym trickom możemy przyśpieszyć jedną z kluczowych czynności - sparzenie kapusty.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak ekspresowo sparzyć kapustę na gołąbki?

Klasyczny sposób to nabicie główki kapusty na widelec i włożenie go do garnka z gorącą wodą. Można jednak to zrobić w zupełnie inny sposób. Warto wykorzystać do tego piekarnik!

Wytnij głąb kapusty i włóż go do rękawa do pieczenia. Dokładnie zawiąż rękaw z obu stron i włóż do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piecz kapustę przez około 25 minut. Po tym czasie wyciągnij kapustę z rękawa. Jej liście powinny odchodzić same! Co ciekawe podobny efekt uzyskamy ... bez użycia ciepła! Szczegóły poniżej.

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w zamrażarce?

Innym dość zaskakującym sposobem na "sparzenie" liści kapusty jest włożenie tego warzywa do zamrażarki. Powinno być tam przechowywane przez 24 godziny.

Po tym czasie wyjmij kapustę, połóż na kuchennym blacie i poczekaj aż się całkowicie rozmrozi. Warzywo będzie idealnie miękkie, a jej liście będą łatwo odchodziły. Być może nie jest to najszybszy sposób na sparzenie kapusty, ale z pewnością warto go znać!

Na naszej stronie znajdziesz wiele wyśmienitych przepisów na gołąbki. Od tych tradycyjnych siostry Anastazji po nietypową grecką wersję tego przysmaku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >