Smakosze.pl Porady Makowiec pęka podczas pieczenia? Najczęściej winny jest 1 błąd. Koniecznie go unikaj
canva/eskymaks

Makowiec pęka podczas pieczenia? Najczęściej winny jest 1 błąd. Koniecznie go unikaj

16 grudnia 2022

Czy wiecie, co zrobić, żeby makowiec nie pękał podczas pieczenia? Jednym z błędów prowadzących do kruszącego się ciasta jest umieszczenie w nim zbyt dużej porcji nadzienia. Równie istotne są dodane składniki oraz ich proporcje. Podpowiadamy, co zrobić, by uzyskać elegancki wypiek.

Makowiec jest jednym z deserów, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Aby zachwycił wszystkich, powinien być miękki i nie przesuszony, a drożdżowa część nie może pękać. Aromatyczne ciasto będzie trzymało swój kształt, jeśli zadbamy o kilka szczegółów.

Wiemy, co zrobić, żeby makowiec nie pękał

Jedną z ważniejszych czynności jest odpowiednie dobranie ilości masy makowej. Jeśli umieścimy zbyt dużą jej ilość, nawet najlepiej przyrządzone ciasto zacznie pękać. Nie warto upychać nadmiaru słodkiego dodatku. Zdecydowanie lepszym pomysłem będzie można go wykorzystanie go do innych przysmaków.

Kolejnym parametrem, który musimy zadbać, jest właściwa temperatura składników na ciasto. Wszystkie używane produkty powinny zostać ocieplone do temperatury pokojowej. Dotyczy to również sporządzonej masy makowej , która nie może być wykładana na drożdżowy placek nim nie ostygnie.

Dobrym pomysłem jest umożliwienie makowcowi dwukrotnego wyrastania przed pieczeniem — przed rozwałkowaniem i bezpośrednio przed pieczeniem. Wyrośnięte ciasto warto owinąć w pergamin, który uchroni je przed niekontrolowanym wyrastaniem już w piecu.

Pamiętajmy, by nie umieszczać rolady makowej w zimnym piekarniku. Zawsze trzeba go rozgrzać do 180-200 stopni Celsjusza i piec zgodnie z recepturą. Ostatecznie, jeśli zadbamy o odpowiednie proporcje drożdży — 5 g instant lub 15 g świeżych na każdy kilogram mąki — ciasto powinno urosnąć we właściwy sposób.

Co warto zrobić, jeśli makowiec jednak pęknie?

Ciasto, które nie jest wizualnie idealne, warto pokryć dobrym lukrem. Jego przygotowanie powinno być staranne , by niewyczuwalne były grudki. Nie możemy również nakładać go na ciepłą roladę. W przeciwnym wypadku stanie się kruchy i nie zamaskuje drobnych niedociągnięć w wykonaniu makowca.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na inne makowe specjały. Polecamy łamańce , czyli pyszne kruche ciasteczka serwowane z pełną bakalii masą. Być może skuszą was też słodkie wigilijne pierogi .

Wiemy, co zrobić, żeby makowiec nie pękał
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy