Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych?
canva/Jan Mach, Getty Images

Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych?

17 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety schabowe są równie często przygotowywane przez nas co kotlety mielone. Niekiedy zdarza się, że chrupiąca panierka odkleja się od mięsa, co psuje całe doświadczenie jedzenia. Wystarczy wymieszać mąkę ziemniaczaną z pszenną i obtoczyć nimi mięso przed zanurzeniem w jajku.

Kotlety schabowe to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Na polskich stołach pojawia się od dziesiątek lat i praktycznie każdy Polak choć raz w życiu spróbował tego specjału.

Zdarza się jednak, że nawet najlepsi kucharze popełniają błędy. Jednym z największych podczas gotowania schabowych, jest odpadająca panierka. Mamy na to jednak doskonały sposób.

Obtocz schabowe w mieszance mąk

Gdy rezygnuje się z wykorzystania mąki do obtoczenia mięsa, ryzykuje się, że jajko i bułka tarta nie przylgną odpowiednio mocno do powierzchni rozbitego kotleta , a tłuszcz ułatwi odpadnięcie panierki.

Mąka działa niczym swojego rodzaju cement, który łączy bułkę tartą z mięsem. Najlepiej sprawdza się mieszanka mąki ziemniaczanej z pszeniczną, dzięki połączeniu ich właściwości.

Mąka ziemniaczana silnie sklei wszystkie składniki, a mąka pszenna wzmocni jej siłę. Dzięki nim nigdy więcej nie uświadczysz tej niefortunnej wpadki kulinarnej.

Porady, dzięki którym zrobisz najlepsze schabowe

Warto rozbijać je po uprzednim przykryciu ich folią spożywczą. W taki sposób uchronisz się przed pryskającymi kropelkami wody czy kawałków mięsa, które mogą zakazić resztę kuchni.

Obtaczając każdy kotlet w składnikach, pamiętaj, aby mieć dokładnie wyczyszczone dłonie. Pozostałości po panierowaniu sprawiają, że panierka nie będzie się dobrze trzymać mięsa.

Samo panierowanie z kolei powinno przebiegać na chwilę przed smażeniem. W innym wypadku panierka zbyt mocno nasiąknie wilgocią i będzie niesmaczna.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka. Ten tekst zdradza przepis na wątróbkę bez masła, mąki i smażenia.

Kotlet schabowy

Źródło zdjęcia: canva/ LauriPatterson, Getty Images Signature

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy