Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty
Wiecie co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty rozwiązujące ten problem. Najlepsze kucharki zawsze dolewają do masy na placki łyżkę spirytusu. Dzięki temu są one mniej kaloryczne i lżejsze dla żołądka. Poznajcie też inne sprawdzone pomysły.
Placki ziemniaczane potrafią być naprawdę pyszne. Zwłaszcza jeśli mają chrupiącą skórkę, jasny, puszysty miąższ i nie zawierają dużo tłuszczu. Chłonięcie tłuszczu to problem nie tylko placków ziemniaczanych, ale też wszelkiego rodzaju racuchów i pączków. Potrawy, które dosłownie piją tłuszcz, znacznie podnoszą swoją kaloryczność i jednocześnie stają się trudniej strawne. Warto więc spróbować ograniczyć ten problem.
Co zrobić, by placki ziemniaczane nie wchłaniały tłuszczu?
Potrawy z patelni są bardzo smaczne, jednak często chłoną znacznie więcej tłuszczu, niż potrzeba do ich usmażenia. Tak często jest z plackami ziemniaczanymi, które potrafią być nasączone olejem. Jak uniknąć tego problemu?
Wiele kucharek dodaje do ciasta na placki ziemniaczane łyżkę spirytusu. Działa on tak samo, jak w przypadku ciasta na pączki czy faworki, a więc ogranicza picie tłuszczu przez ciasto. Podobne działanie do spirytusu ma ocet spirytusowy, więc można ich używać zamiennie. Warto dodać, że tak mały dodatek tych produktów nie jest wyczuwalny w gotowych plackach.
Do ciasta na placki ziemniaczane można też dodać trochę tłuszczu, na którym planujemy je smażyć. Dzięki temu w czasie smażenia placki będą go wchłaniać mniej łapczywie i w rezultacie będą mniej kaloryczne.
Pamiętajcie też, by ciasto ziemniaczane kłaść na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Nie dolewajcie też zimnego oleju do smażących się na patelni placków. To gwałtownie obniży temperaturę tłuszczu i sprawi, że będzie bardziej wchłaniany przez placki. Lepiej więc uzupełniajcie olej po zdjęciu placków z patelni i doprowadźcie go do odpowiednio wysokiej temperatury.
Jak ograniczyć kaloryczność placków ziemniaczanych?
Do smażenia placków ziemniaczanych warto używać patelni z nieprzywierającą powłoką. Można na niej smażyć placki nawet beztłuszczowo. Jednak, jeśli zależy nam na chrupiącej skórce, możemy posmarować taką patelnię cienką warstwą oleju.
Po zdjęciu placków z patelni warto je przełożyć na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i poczekać, aż nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty. Wierzch placków można również osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków , a także na placki ziemniaczane z żółtym serem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babciny przepis na duszone żeberka. Sekret tkwi w 1 ważnej zasadzie
-
Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajek? Mamy najlepsze rozwiązania
-
Soczyste kotlety mielone z żółtym serem i majonezem. Klasyka w nowym wydaniu