Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? Najlepsze gospodynie mają 1 patent
Placki ziemniaczane ściemniały zaraz po upieczeniu? Zastosuj prosty trik najlepszych gospodyń. Mistrzynie kuchni do masy ziemniaczanej dodają kilka łyżek kwaśnej, gęstej śmietany, dzięki której placki zawsze wyglądają bardzo apetycznie.
Jesienią postawmy na placki w pożywnej, aromatycznej wersji. Do placków ziemniaczanych ze śmietaną ugotujmy sos z grzybów leśnych lub gulasz węgierski z mięsem wieprzowym i papryką. Tak podane danie będzie niezwykle sycące i smaczne, każdy będzie prosił o dokładkę.
Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby nie ciemniały?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? Dodajmy do nich gęstą śmietanę 18%, to skuteczny patent na placki, które zawsze wychodzą perfekcyjnie. Śmietana nie dość, że zapobiega ciemnieniu, to jeszcze sprawia, że placki są delikatniejsze w środku i bardziej chrupiące na zewnątrz.
Do przygotowania placków ziemniaczanych ze śmietaną wykorzystajmy ziemniaki mączne, najlepiej typu B lub C, np. Sante lub Orlik. Odmiany te zawierają dużo skrobi i mało wody, dzięki czemu placki są zawsze zwarte, chrupiące i nie rozwarstwiają się podczas smażenia. Odmiany wodniste nie nadają się do placków ziemniaczanych.
Placki ziemniaczane zawsze smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Nigdy nie wykładamy masy ziemniaczanej na zimny tłuszcz, ponieważ wtedy placki będą ciężkie i niesmaczne. Zimny olej jest wchłaniany przez mięso i warzywa bardzo szybko i nie odsączymy go później przy pomocy ręcznika papierowego.
Przepis na placki ziemniaczane ze śmietaną. Pyszny obiad dla całej rodziny
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
4 łyżki śmietany 18%
-
2 jajka
-
duża cebula
-
sól, pieprz
-
szczypta suszonego majeranku
-
kilka łyżek mąki pszennej
-
łyżka mąki ziemniaczanej
-
olej rzepakowy do smażenia
Placki ziemniaczane z dodatkiem kwaśnej śmietany zasmakują każdemu
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, przełóż do miski i odstaw. Gdy warzywa puszczą wodę, odlej ją, zostawiając naturalną skrobię. Do ziemniaków dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej, oprósz solą, pieprzem, majerankiem, wymieszaj.
Jajka ubij na sztywno, następnie dodaj śmietanę, wymieszaj. Przygotowaną masę dodaj do ziemniaków i stopniowo dodawaj mąkę pszenną, żeby masa była zwarta. Placki smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor, smacznego.
Przygotuj również wyśmienite placki z kapusty , są takie i pyszne. Jeśli szukasz pomysłu na jesienny obiad- tu poznasz przepis na racuchy z dynią, całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Stasia w piątki robi gołąbki bez grama mięsa. Niedrogi farsz powala smakiem
-
Soczyste i pełne smaku kotlety schabowe w coli. Panierka zachwyci każdego
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama