Tanie i ekspresowe placki z kapusty. Przepis jest przebojem
Kiedy brak jest pomysłu na obiad, a w lodówce są same podstawowe produkty, z pomocą przychodzi patent na smażone placki z kapusty. Wykonanie ich jest bardzo łatwe a rezultat wprost zachwyca. Do tego prosty jogurtowy sos i pyszna zdrowa przekąska jest gotowa.
Placki z kapusty robi się podobnie do tych z ziemniaków, jednak wykonanie ich zajmuje dużo mniej czasu. W przypadku kapusty odchodzi żmudny proces obierania i tarcia ziemniaków, gdyż to warzywo wystarczy jedynie posiekać. Te placki z kapusty zaspokoją głód nie tylko w domowym zaciszu, ale są świetną przekąską do szkoły czy pracy.
Przepis na chrupiące placki z kapusty
Składniki:
1/2 główki małej białej kapusty ( ok. 500 g)
4 szklanki wody
3 małe cebule
4 ząbki czosnku
3 średnie jajka
4 łyżki maki pszennej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka czerwonej papryki
olej do smażenia
Składniki na sos:
1 mały kubek jogurty naturalnego
pęczek koperku
kawałek zielonego ogórka
sól i pieprz do smaku
Jak usmażyć zaskakujące placki z kapusty
Warzywo na placki z kapusty umyj i usuń z niego brzydkie zewnętrzne liście. Główkę przekrój na pół, a każdą połówkę drobno poszatkuj ostrym nożem. Włóż do garnka i gotuj w wodzie przez ok. 10 minut.
Ugotowaną kapustę odstaw na sicie do ostygnięcia. Kiedy będzie chłodna odsącz ją dokładnie z wody. Jest to konieczny warunek do tego, aby nasze placki nie rozpadały się podczas smażenia.
Na oleju podsmaż pozostałe warzywa na placki z kapusty. Zacznij od posiekanej drobno cebuli, a kiedy ta zeszkli się, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj całość jeszcze przez chwile, często mieszając.
Do odsączonej kapusty dodaj zawartość patelni. Następnie dołóż do warzyw jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszaj starannie masę na placki z kapusty.
Na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia placków z kapusty. Nakładaj porcje masy łyżką i smaż na gorącym tłuszczu. Kiedy jedna strona placka ładnie się zrumieni, przekładaj je na drugą.
Przygotuj sos do placków z kapusty. Jogurt naturalny wymieszaj z posiekanym koperkiem, a także obranym ze skórki i startym ogórkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe placki z kapusty podawaj z miseczką sosu. Sycące placki czosnkowo-serowe znajdziesz w tym przepisie. Znamy sposób na zdrowe placki z piekarnika.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat
Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig
Jak wykorzystać w kuchni obierki z jabłek? Smaczne i zdrowe nie mogą się zmarnować