Co zrobić, żeby pyzy nie rozpadły się podczas gotowania? Niezawodny trik doświadczonych gospodyń
Pyzy są daniem idealnym na rodzinny, niedzielny obiad. Szybkie, proste danie z farszem z mięsa rosołowego błyskawicznie znika z talerzy. Jak zrobić pyzy z mięsem na obiad? Co zrobić, żeby pyzy nie rozpadły się podczas gotowania?
Pyzy z mięsem z rosołu to jedno z moich ulubionych dań. Masa ziemniaczana jest z dodatkiem mięsa drobiowego i wołowiny smakuje wyśmienicie. Pyzy z mięsem podaję okraszone masłem i cebulą. Jako jarzynkę gorąco polecam surówkę z czerwonej kapusty.
Do przygotowania klusek z mięsem potrzebujesz kilku prostych składników. Sekret idealnych pyz tkwi w zwartej masie ziemniaczanej oraz mięsie z rosołu. Koniecznie dodaj do mięsa cebulę zeszkloną na maśle i dopraw solą i pieprzem, a zrobisz przepyszny farsz.
Pyzy z mięsem nie rozpadną się podczas gotowania, jeśli odpowiednio przygotujesz ziemniaki przed wyrabianiem ciasta. Ugotowane warzywa odparuj, odcedź i dwukrotnie przeciśnij przez praskę do ziemniaków, dzięki czemu masa będzie zwarta i delikatna.
Przepis na pyzy z mięsem
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
300 g mięsa z rosołu
-
jajko
-
2 cebule
-
pół szklanki mąki ziemniaczanej
-
sól, pieprz
-
masło
Co zrobić, żeby pyzy nie rozpadły się podczas gotowania? Jak zrobić pyzy?
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odparuj, odcedź i kilkukrotnie przeciśnij przez praskę- suche, zwarte ciasto to sekret idealnych pyz, które nie rozpadną się podczas gotowania. Mięso z rosołu oddziel od kości, cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.
Mięso zmiel z podsmażoną cebulką, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajko i wyrób zwarte, delikatne ciasto. Odrywaj po kawałku masy, rozpłaszcz ją i na środek włóż niedużą ilość mięsa.
Uformuj pyzy. Kluski z mięsnym farszem wrzuć na gotującą się, osoloną wodę, gotuj około 10 minut. Pyzy podaj okraszone cebulką zeszkloną na maśle, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Food Photos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędne kotlety schabowe namaczane w mleku i musztardzie. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
-
Czy kawę należy zalewać wrzątkiem? Wielu z nas jest w błędzie
-
Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia. Zupa zachwyci każdego
Źródło: newsy.gotujmy.pl