Smakosze.pl Porady Co zrobić żeby sernik nie opadał i nie pękał?
Canva / Alex Donin foodphotographer

Co zrobić żeby sernik nie opadał i nie pękał?

2 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Idealny sernik nie stawia oporu podczas jedzenia, jest delikatny i puszysty, jak chmurka. Aby uzyskać taki efekt, wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta.

Sernik nierzadko króluje wśród deserów, uznawany, jako jeden z trudniejszych zadań do wykonania. W praktyce ciasto to jest banalnie proste, należy jedynie ściśle trzymać się przepisu.

Dlatego tak istotna jest odpowiednia temperatura wszystkich składników, które dodaje się do ciasta. Jakiekolwiek wahania mogą sprawić, że sernik nie wyrośnie lub popęka podczas pieczenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak upiec idealny sernik?

Głównym składnikiem sernika, jak sama nazwa wskazuje, jest ser twarogowy - i to właśnie od jego jakości zależy, jakiej konsystencji będzie gotowe ciasto, dlatego należy kupić jak najlepszy wariant.

Przed połączeniem go z innymi składnikami upewnij się, że jest zmielony przynajmniej dwukrotnie przez maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków - dzięki temu ciasto będzie miało gładką konsystencję bez grudek.

Dodatkowo ser nie może zawierać zbyt mało tłuszczu, więc wybieraj zawsze twaróg tłusty lub półtłusty. Jeśli nie masz do takiego dostępu, dodaj do masy odrobinę masła.

Nie dodawaj zbyt wiele mąki

Oczywiście odrobina skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej jest konieczna, aby uzyskać odpowiednią strukturę, l ecz zbyt duża ilość może sprawić, że sernik stanie się kruchy i sypki.

Na każdy kilogram twarogu należy dać nie mniej niż 3 jajka. Te działają spulchniająco i podczas pieczenia ciasto zwiększa dzięki nim swoją objętość.

Z kolei pieczenie w kąpieli wodnej, a więc włożenie formy z ciastem do większego naczynia z wodą zapobiega pękaniu ciasta , a także nadmiernym przypaleniom.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Sernik

Źródło zdjęcia: canva/ponce_photography, pixabay

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: garneczki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy