Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu? Znamy najlepsze tricki
canva/wideonet

Co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu? Znamy najlepsze tricki

6 kwietnia 2022

Sernik jest jednym z tych wypieków, które z pewnością zagoszczą na naszych świątecznych stołach. Jego przyrządzenie zakończy się sukcesem, jeśli uformujemy masę tak, aby na środku powstała niewielka górka. Dzięki temu nawet gdy opadnie po upieczeniu, będzie ładnie wyglądał. Sprawdźcie ten i inne patenty na puszysty sernik.

Sernik krakowski czy baskijski są tylko wybranymi propozycjami pysznych wypieków z sera. Najlepszy przepis jednak nie pomoże, jeśli ciasto opadnie po wyjęciu z pieca. Będzie smaczne, ale wizualnie nie zachwyci. Wiemy co zrobić, by uniknąć takiej sytuacji.

Co zrobić, by sernik nie opadł?

Jeśli sernik opada po upieczeniu, zazwyczaj obniżenie ciasta następuje na samym środku. Takiej sytuacji można łatwo zaradzić, formując pagórek z masy jeszcze przed upieczeniem. Wtedy, nawet jeśli ciasto opadnie, nie utworzy się nieestetyczny dołek.

Innym trikiem, o którym warto pamiętać, jest stopniowe studzenie wypieku. Pozostawiając ciasto dłużej w piekarniku i powoli uchylając jego drzwiczki, unikniemy gwałtownej zmiany temperatury, która też może sprawić, że wypiek opadnie.

Podobna sytuacja może zaistnieć, gdy otworzymy piekarnik w trakcie pieczenia. O ile w przypadku innych ciast taki zabieg nie będzie miał wpływu na efekty, sernik już wtedy może opaść. Nie będzie możliwości, by znów urósł. Warto powstrzymać się od takiego sprawdzania stanu wypieku.

Sernik nie opadnie, gdy zadbamy o prawidłowe przygotowanie ciasta

Jeśli składniki na nasz wypiek będą w tej samej temperaturze, zbliżonej do temperatury pokojowej, praca z nimi będzie łatwiejsza. Ich łączenie przebiegnie sprawnie i ciasto, które uzyskamy, zachwyci swoim wyglądem.

O puszystości sernika będą też decydowały proporcje użytych produktów. Jeśli użyjemy zbyt mało jajek, sernik, mimo iż wyrośnie, nie utrzyma osiągniętego podczas pieczenia poziomu i „siądzie". Jajka pomagają również spulchnić masę, zwłaszcza gdy je ubijemy. Warto więc upewnić się, że korzystamy z 3 sztuk na każdy kilogram sera.

Sernik musi być puszysty
Sernik musi być puszysty

Źródło zdjęcia: canva/LPrijatelj

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, garneczki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy