Co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu? Znamy najlepsze tricki
Sernik jest jednym z tych wypieków, które z pewnością zagoszczą na naszych świątecznych stołach. Jego przyrządzenie zakończy się sukcesem, jeśli uformujemy masę tak, aby na środku powstała niewielka górka. Dzięki temu nawet gdy opadnie po upieczeniu, będzie ładnie wyglądał. Sprawdźcie ten i inne patenty na puszysty sernik.
Sernik krakowski czy baskijski są tylko wybranymi propozycjami pysznych wypieków z sera. Najlepszy przepis jednak nie pomoże, jeśli ciasto opadnie po wyjęciu z pieca. Będzie smaczne, ale wizualnie nie zachwyci. Wiemy co zrobić, by uniknąć takiej sytuacji.
Co zrobić, by sernik nie opadł?
Jeśli sernik opada po upieczeniu, zazwyczaj obniżenie ciasta następuje na samym środku. Takiej sytuacji można łatwo zaradzić, formując pagórek z masy jeszcze przed upieczeniem. Wtedy, nawet jeśli ciasto opadnie, nie utworzy się nieestetyczny dołek.
Innym trikiem, o którym warto pamiętać, jest stopniowe studzenie wypieku. Pozostawiając ciasto dłużej w piekarniku i powoli uchylając jego drzwiczki, unikniemy gwałtownej zmiany temperatury, która też może sprawić, że wypiek opadnie.
Podobna sytuacja może zaistnieć, gdy otworzymy piekarnik w trakcie pieczenia. O ile w przypadku innych ciast taki zabieg nie będzie miał wpływu na efekty, sernik już wtedy może opaść. Nie będzie możliwości, by znów urósł. Warto powstrzymać się od takiego sprawdzania stanu wypieku.
Sernik nie opadnie, gdy zadbamy o prawidłowe przygotowanie ciasta
Jeśli składniki na nasz wypiek będą w tej samej temperaturze, zbliżonej do temperatury pokojowej, praca z nimi będzie łatwiejsza. Ich łączenie przebiegnie sprawnie i ciasto, które uzyskamy, zachwyci swoim wyglądem.
O puszystości sernika będą też decydowały proporcje użytych produktów. Jeśli użyjemy zbyt mało jajek, sernik, mimo iż wyrośnie, nie utrzyma osiągniętego podczas pieczenia poziomu i „siądzie". Jajka pomagają również spulchnić masę, zwłaszcza gdy je ubijemy. Warto więc upewnić się, że korzystamy z 3 sztuk na każdy kilogram sera.
Źródło zdjęcia: canva/LPrijatelj
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajka faszerowane z chrzanem. Prosty przepis na wielkanocny specjał
-
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
-
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: beszamel.se, garneczki