Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik krakowski według przepisu Magdy Gessler

Sernik krakowski według przepisu Magdy Gessler

Sernik krakowski Magdy Gessler
canva/sanapadh; Pawel Wodzynski/East News

Sernik krakowski jest smacznym tradycyjnym wypiekiem z bakaliami, który potrafi skraść niejedno serce. Charakterystyczny kształt i kratka zdobiąca jego wierzch, a nierzadko także lukier to inne wyróżniki tego deseru. Z przepisem Magdy Gessler na pewno się uda i uświetni nie jedno rodzinne spotkanie. Dzięki dodatkowi w postaci ubitych białek masa serowa będzie delikatna i bardziej puszysta.

Receptury Magdy Gessler cieszą się sporą popularnością. Z pewnością próbowaliście już makowca czy naleśników przygotowywanych jej sposobem. Tym razem zdradzamy, jak kulinarna celebrytka przyrządza tradycyjny sernik krakowski. Zróbcie go, a zachwytom nie będzie końca.

Przepis na sernik krakowski wprost od Magdy Gessler

Składniki ciasto:

  • 300 g mąki

  • 100 g cukru pudru

  • 200 g zimnego masła

  • szczypta soli

  • 3 żółtka: 2 sztuki dodajemy do ciasta, a jedno odkładamy do posmarowania kratki

Składniki masę serową:

  • 800 g chudego sera

  • 200 g cukru pudru

  • 100 g masła

  • 4 jajka

  • pół szklanki śmietany

  • 2 łyżki budyniu waniliowego

  • miąższ z 1 laski wanilii

  • 50 g rodzynek

  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Przygotowanie spodu:

Masło siekamy nożem i łączymy je sprawnie z mąką, cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, a następnie zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Rodzynki namaczamy we wrzątku. 2/3 schłodzonego ciasta wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy przez 10 minut. Upieczony spód studzimy na kratce.

Przygotowanie masy serowej i pieczenie:

Ser mielimy go trzykrotnie w maszynce. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je wraz z cukrem. Stopniowo dodajemy je do sera, a następnie analogicznie postępujemy z masłem. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem w postaci proszku i sokiem z cytryny.

Całość ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do sera wraz z wanilią, odsączonymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Wszystko dokładnie łączymy i wylewamy na podpieczony spód.

Nieupieczone ciasto rozwałkujemy i kroimy na paski o szerokości około 1 cm. Układamy je na masie serowej ozdobną kratkę, a następnie smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę. studzimy przy uchylonych drzwiczkach, pozostawiając blachę w środku.

Sernik z bakaliami na talerzu
Sernik z bakaliami nie każdemu przypadnie do gustu

Źródło zdjęcia: canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram