Sernik krakowski według przepisu Magdy Gessler
![Sernik krakowski Magdy Gessler](https://images.iberion.media/images/1920/j_EC_Jn_Y_Nwhgu_W_Yn_ZY_Da_Uxc_Sernik_krakowski_Magdy_Gessler_e4a131eb0e.jpg)
Sernik krakowski jest smacznym tradycyjnym wypiekiem z bakaliami, który potrafi skraść niejedno serce. Charakterystyczny kształt i kratka zdobiąca jego wierzch, a nierzadko także lukier to inne wyróżniki tego deseru. Z przepisem Magdy Gessler na pewno się uda i uświetni nie jedno rodzinne spotkanie. Dzięki dodatkowi w postaci ubitych białek masa serowa będzie delikatna i bardziej puszysta.
Receptury Magdy Gessler cieszą się sporą popularnością. Z pewnością próbowaliście już makowca czy naleśników przygotowywanych jej sposobem. Tym razem zdradzamy, jak kulinarna celebrytka przyrządza tradycyjny sernik krakowski. Zróbcie go, a zachwytom nie będzie końca.
Przepis na sernik krakowski wprost od Magdy Gessler
Składniki ciasto:
300 g mąki
100 g cukru pudru
200 g zimnego masła
szczypta soli
3 żółtka: 2 sztuki dodajemy do ciasta, a jedno odkładamy do posmarowania kratki
Składniki masę serową:
800 g chudego sera
200 g cukru pudru
100 g masła
4 jajka
pół szklanki śmietany
2 łyżki budyniu waniliowego
miąższ z 1 laski wanilii
50 g rodzynek
50 g smażonej skórki pomarańczowej
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Przygotowanie spodu:
Masło siekamy nożem i łączymy je sprawnie z mąką, cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, a następnie zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Rodzynki namaczamy we wrzątku. 2/3 schłodzonego ciasta wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy przez 10 minut. Upieczony spód studzimy na kratce.
Przygotowanie masy serowej i pieczenie:
Ser mielimy go trzykrotnie w maszynce. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je wraz z cukrem. Stopniowo dodajemy je do sera, a następnie analogicznie postępujemy z masłem. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem w postaci proszku i sokiem z cytryny.
Całość ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do sera wraz z wanilią, odsączonymi rodzynkami i skórką pomarańczową. Wszystko dokładnie łączymy i wylewamy na podpieczony spód.
Nieupieczone ciasto rozwałkujemy i kroimy na paski o szerokości około 1 cm. Układamy je na masie serowej ozdobną kratkę, a następnie smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę. studzimy przy uchylonych drzwiczkach, pozostawiając blachę w środku.
![Sernik z bakaliami na talerzu](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3gtd9V6kRWRgncTDZrSlDN/af737ea24efff11bbb195596d8831cc5/Sernik_z_bakaliami_na_talerzu.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/-lvinst-
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![mgada gessler i rosół](https://images.iberion.media/images/origin/gessler1_d9b483f19f.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Sklep meblowy](https://images.iberion.media/images/origin/Sklep_meblowy_6cc8d715ca.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_caf54091f7.jpg)