Co zrobić, żeby ziemniaki nie kipiały podczas gotowania?
Gotowanie ziemniaków jest jednym z podstawowych sposobów ich przygotowania. Z pozoru prosta czynność może jednak poskutkować koniecznością sprzątania kuchni. Dodanie do wody odrobiny tłuszczu sprawi, że nie wykipi. Sprawdźcie, co jeszcze może pomóc.
Z ziemniaków przyrządzić można wiele pysznych potraw np. frytki czy placki . Jednak nawet najprostsza czynność, czyli ich ugotowanie, niewprawionym w sztuce kulinarnej osobom potrafi sprawić trudność. Podpowiadamy, co zrobić, aby ziemniaki nie wykipiały.
Tłuszcz zapewni bezpieczne gotowanie ziemniaków
Kipienie stanie się nieprzyjemnym wspomnieniem, jeśli do wody, w której gotujemy ziemniaki, dolejemy łyżkę oleju. Dodatek tłuszczu sprawi, że płyn pozostanie w garnku, a my unikniemy uciążliwego sprzątania skrobiowego osadu z płyty kuchenki.
Olej można oczywiście zastąpić smalcem czy masłem. Są one co prawda mniej korzystne dla zdrowia niż tłuszcz z rzepaku, ale jeśli są jedynym tego typu produktem, jaki mamy w domu, warto mimo wszystko ich użyć.
Odpowiednio dobrana ilość płynu i moc palnika są kluczowe
Kotłująca się woda nie będzie naszym zmartwieniem także wtedy, gdy nie zapomnimy o jeszcze jednej podstawowej zasadzie. Do garnka zawsze należy wlać płyn w takiej ilości, by między jego powierzchnią a krawędzią naczynia był zachowany odstęp.
Jeżeli wypełnimy garnek po brzegi, woda będzie się wylewać nawet wtedy, gdy gotowanie prowadzone będzie przy minimalnej mocy palnika. Ustawienie ogrzewania garnków na zbyt wysokim poziomie to kolejny czynnik, który może przyczyniać się do kipienia.
Nie zaszkodzi także upewnienie się, że jest on właściwie dostosowany, gdy gotowanie odbywa się pod przykryciem. Często ziemniaki kipią nawet przy niewielkiej mocy palnika, a wystarczyłoby uchylić pokrywkę, by uniknąć tego zjawiska.
Źródło zdjęcia: canva/FotoLounge
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie
-
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis
Źródło: newsy.gotujmy