Apetyczne smażone pieczarki w serowej panierce
Szukacie pomysłu na smaczną przekąskę? Usmażcie pieczarki w cieście. Zanurzone w serowej otoczce grzyby będą rozpływać się w ustach. Specjał przyrządzicie bardzo szybko, a z talerzy zniknie w okamgnieniu. Spróbujecie?
Zdradzaliśmy wam już kilka sprawdzonych przepisów wykorzystujących pieczarki. Wystarczy wspomnieć oryginalne soczewiaki czy wyśmienite pieczarki faszerowane warzywami. Tym razem podpowiadamy jak te smaczne grzyby opanierować. Do ciasta, w którym je usmażymy, dodamy sera, by było jeszcze apetyczniej.
Przepis na doskonałe pieczarki w serowej panierce
Składniki:
400 g pieczarek
50 g żółtego sera
3 jaja
3 płaskie łyżki mąki
5 łyżek bułki tartej
pół łyżeczki oregano
szczypta soli i pieprzu
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ser żółty ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Jaja wbijamy do miski. Dodajemy do nich mąkę, przyprawy i ser. Składniki mieszamy ze sobą do czasu, aż uzyskamy gęste ciasto.
Pieczarki oczyszczamy i usuwamy z nich ogonki. Zanurzamy je w przygotowanym cieście i obtaczamy w bułce tartej. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej.
Partiami smażymy opanierowane grzyby do zrumienienia panierki. Gotowe osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika lub bibuły. Smacznego.
Wskazówka: podajecie pieczarki z domowym sosem pomidorowym lub czosnkowym. Będą jeszcze smaczniejsze.
Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poprostupycha