Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Apetyczne smażone pieczarki w serowej panierce

Apetyczne smażone pieczarki w serowej panierce

Apetyczne smażone pieczarki w serowej panierce
canva/PeteerS

Szukacie pomysłu na smaczną przekąskę? Usmażcie pieczarki w cieście. Zanurzone w serowej otoczce grzyby będą rozpływać się w ustach. Specjał przyrządzicie bardzo szybko, a z talerzy zniknie w okamgnieniu. Spróbujecie?

Zdradzaliśmy wam już kilka sprawdzonych przepisów wykorzystujących pieczarki. Wystarczy wspomnieć oryginalne soczewiaki czy wyśmienite pieczarki faszerowane warzywami. Tym razem podpowiadamy jak te smaczne grzyby opanierować. Do ciasta, w którym je usmażymy, dodamy sera, by było jeszcze apetyczniej.

Przepis na doskonałe pieczarki w serowej panierce

Składniki:

  • 400 g pieczarek

  • 50 g żółtego sera

  • 3 jaja

  • 3 płaskie łyżki mąki

  • 5 łyżek bułki tartej

  • pół łyżeczki oregano

  • szczypta soli i pieprzu

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ser żółty ścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Jaja wbijamy do miski. Dodajemy do nich mąkę, przyprawy i ser. Składniki mieszamy ze sobą do czasu, aż uzyskamy gęste ciasto.

Pieczarki oczyszczamy i usuwamy z nich ogonki. Zanurzamy je w przygotowanym cieście i obtaczamy w bułce tartej. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej.

Partiami smażymy opanierowane grzyby do zrumienienia panierki. Gotowe osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika lub bibuły. Smacznego.

Wskazówka: podajecie pieczarki z domowym sosem pomidorowym lub czosnkowym. Będą jeszcze smaczniejsze.

Panierowane pieczarki zachwycą każdego
Panierowane pieczarki zachwycą każdego

Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poprostupycha

Zapraszamy na nasz Instagram