Sekretna, wybitna receptura Gessler na najlepsze placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane mają wielu amatorów. Przygotowane według przepisu Magdy Gessler wyjdą chrupiące i wyjątkowo puszyste. Sekretem ich smaku i tekstury jest dodatek śmietany i czosnku. Tak wyrazistych i pełnych charakteru placków jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie.
Magda Gessler słynie ze skutecznych patentów na pyszne dania kuchni polskiej. Wystarczy wspomnieć jej doskonały przepis na sernik krakowski czy niezawodne wskazówki dotyczące przyrządzania kotletów mielonych. Placki ziemniaczane przygotowane według jej sprawdzonej receptury równie pozytywnie was zaskoczą.
Przepis na placki ziemniaczane wg. Magdy Gessler
Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków
2 jaja
2 spore cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka śmietany
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. Cebule pozbawiamy łupiny i rozdrabniamy podobnie jak ziemniaki. Masę przenosimy na sitko wyłożone gazą, umieszczone na dużej misce, i dokładnie odciskamy ją z płynu.
Zlany sok z warzyw zachowujemy i odstawiamy na chwilę na bok. Warzywną pulpę łączymy z jajkami, mąką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Z miski z płynem odlewamy delikatnie ciecz — na dnie powinna pozostać skrobia ziemniaczana.
Dodajemy ją do masy wraz ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy placki przy pomocy łyżki. Smażymy je na złoto z obu stron.
Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników i podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecamy jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/milanfoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis