Cudna pasta na kanapki z tuńczykiem - lepsza niż z makrelą
Pasta twarogowa z tuńczykiem ma wyjątkowy smak, który zachwyca fanów ryb. Jeśli zazwyczaj decydujesz się na pastę z makreli, poniższy wariant jeszcze bardziej przypadnie ci do gustu. Wykonanie dużej ilości pasty zajmuje jedynie kilka chwil. Świetnie pasuje jako dodatek do kanapek czy tostów na śniadanie bądź kolacje.
Pasta twarogowa z tuńczykiem składa się jedynie z kilku produktów, których kupno nie powinno sprawić żadnych problemów. Dodatkowo można zrobić ją w kilka minut, więc jeśli co rano jesteś bardzo zabiegany i nie masz czasu na długie gotowanie, pasta może być idealnym rozwiązaniem.
Pasta z tuńczykiem jest sycąca, a spora zawartość białka w mięsie ryby wydłuża uczucie najedzenia. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność, zamiast majonezu dodaj do pasty jogurtu greckiego lub islandzkiego skyru - oba z nich mają odpowiednią gęstość, aby imitować tłusty majonez.
Przepis na pastę twarogową z tuńczykiem
Składniki:
-
szklanka sera twarogowego
-
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
-
2 łyżki majonezu lub jogurtu
-
sól
-
pieprz
-
1 czerwona cebula
-
garść świeżego koperku
-
pół łyżeczki czosnku suszonego
Zacznij od przełożenia sera twarogowego do miski i rozgnieć go widelcem. Możesz zmielić go także w maszynce do mięsa. Tuńczyk po otworzeniu odcedź z zalewy i delikatnie rozdrobnij nożem. Jeśli chcesz kremową konsystencję, również zmiel go w maszynce.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć ją do sera oraz tuńczyka. Koperek przemyj pod bieżącą wodą i bardzo drobno posiekaj. W miseczce umieść majonez, sól, pieprz, czosnek suszony oraz świeży koperek. Jeśli chcesz wzmocnić intensywność smaku pasty, wlej kilka kropli sosu worcestershire.
Wymieszaj sos i przelej go do sera z rybą. Dokładnie wymieszaj całość i zakryj miskę folią spożywczą (uchronisz dzięki temu inne produkty w lodówce przed zapachem tuńczyka). Wstaw do lodówki na około 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Podawaj schłodzone. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domowy chleb bez wyrabiania. Ten tekst wyjawia prosty przepis na pastę z twarogiem i kiszonymi ogórkami.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lekko pikantna surówka z marchewki, jabłka, chrzanu i śmietany
-
Staropolskie patenty na idealny rosół - koniecznie zapamiętaj
Źródło: mniammniam Zapraszamy na nasz Instagram