Idealna na śniadanie i kolację, pasta z twarogiem i kiszonymi ogórkami
Pasta kanapkowa z twarogu i kiszonego ogórka jest wyjątkowo pyszna i, przede wszystkim, bardzo zdrowa. Jeśli lubisz smak twarogu, z pewnością pokochasz jego połączenie z kiszonym ogórkiem. Dzięki temu przepisowi można w kilka minut cieszyć się pysznym śniadaniem.
Pasta kanapkowa doskonale sprawdza się jako szybkie smarowidło do pieczywa - jeśli więc bardzo ci się spieszy z rana, ten przepis zaoszczędzi ci mnóstwo czasu. Klasycznie składa się jedynie z twarogu i jogurtu czy śmietany. Tym razem wprowadzamy delikatną modyfikację.
Połączenie kwaśnego kiszonego ogórka i delikatnego twarogu współgra ze sobą. Kremowy twaróg łagodzi kwaśność ogórków, a ich silna słoność podkreśla smak twarogu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pastę kanapkową z kiszonym ogórkiem
Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy kilka pomysłów na najlepsze śniadania z jajek. Ten tekst wyjaśnia metodę usmażenia najbardziej puszystego omletu.
Składniki:
250 g twarogu
3 ogórki kiszone
1 łyżka jogurtu
sól
pieprz
Zacznij od wyjęcia sera twarogowego z opakowania i przełożenia go do miski. Widelcem rozdrobnij go w taki sposób, aby był rozdzielony na jak najmniejsze grudki.
Ogórki kiszone wyciągnij z zalewy, osusz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Jeśli chcesz, możesz obrać je ze skórki, jednak pod nią znajduje się najwięcej witamin i minerałów. Wrzuć je do sera.
Zalej całość 1 łyżką jogurtu naturalnego, dopraw pieprzem i jeśli pasta nie jest wystarczająco słona, solą. Zamieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły. Smacznego.
Źródło: canva/angorius, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pikantny, a zarazem soczysty schab w sosie chrzanowo-musztardowym
Kaszanka zapiekana w piekarniku z dodatkiem kiszonej kapusty
źródło: mniammniam