Smakosze.pl Przepisy Cudnie chrupka surówka coleslaw bez grama kapusty
canva/Fudio

Cudnie chrupka surówka coleslaw bez grama kapusty

11 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Surówka jest ważnym dodatkiem do obiadu. Dopełnia go pod względem odżywczym, dodaje mu też smaku, soczystości i orzeźwiających nut. Jedną z najbardziej uniwersalnych surówek jest znany i lubiany coleslaw. Zwykle robi się go z białej kapusty. My jednak postanowiliśmy zrobić surówkę coleslaw z kalafiora. Jest cudnie chrupka i pyszna, co jest zasługą boskiego sosu.

Surówka coleslaw została rozsławiona przez lokale sprzedające fast foody. Jednak ta właśnie surówka jest tym, co rzeczywiście w tych miejscach warto zjeść. Choć robi się ją z dość tanich i popularnych warzyw, kryje w sobie wiele smaku i wartościowych składników.

Klasycznie surówkę coleslaw robi się z białej kapusty, marchewki i cebuli. Jej dopełnieniem jest sos robiony na bazie majonezu. Podobną w smaku, chrupkości i wyglądzie surówkę, możecie jednak zrobić także z kalafiora. Niektórych z pewnością zachwyci bardziej niż oryginał.

Cudnie chrupka surówka coleslaw z kalafiora w boskim sosie

Składniki:

  • 1 mały kalafior

  • pół puszki czerwonej fasoli

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • sok z cytryny do smaku

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie surówki coleslaw

Kalafior oczyść, opłucz, usuń głąb i twarde łodygi. Różyczki drobno pokrój przy użyciu ostrego noża.

Kalafior wsyp do salaterki. Dodaj do niego odsączoną fasolę, a także jogurt naturalny i majonez.

Całość wymieszaj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, od razu podawaj.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pysze surówki. Sprawdź, jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i ananasa , a także jak zrobić surówkę z pora i jabłka .

kalafior
kalafior

Źródło zdjęcia: canva/Ockra

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: warzywneinspiracje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy