Rewelacyjny przepis Kuronia na surówkę z kapusty pekińskiej i ananasa
Z kapusty pekińskiej przygotować można wiele smacznych dań. Jakub Kuroń proponuje, by zrobić z niej wyśmienitą surówkę z ananasem. Słodka kompozycja będzie idealna do obiadu z kurczakiem. Skusicie się?
Zdradzaliśmy wam już, jak Jakub Kuroń przyrządza colesława i prezentowaliśmy jego sposób na idealną sałatkę jarzynową. Tym razem zaproponować możemy niezwykłą surówkę ze słodkimi akcentami, którą kucharz poleca jako lekki i apetyczny dodatek do kurczaka. Jest prosta w przygotowaniu, a efekt z pewnością was zachwyci.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i ananasa
Składniki:
pół niedużej kapusty pekińskiej
5 plastrów ananasa z puszki
5 kawałków papryki konserwowej
pół większej puszki kukurydzy
1 łyżka ulubionej musztardy
2 łyżki majonezu
1 jogurtu naturalnego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kapustę oczyszczamy, przekrawamy ją wzdłuż na pół. Następnie szatkujemy ją i przenosimy do dużej miski. Delikatnie solimy.
Ananasa i paprykę kroimy w paski, dodajemy je do kapusty wraz z odsączoną kukurydzą. Mieszamy, a następnie uzupełniamy kompozycję o jogurt, majonez i musztardę. Doprawiamy danie pieprzem.
Wskazówki:
Paprykę konserwową możecie zamienić na grillowaną lub pieczoną w piekarniku. Będzie miała delikatniejszy smak.
Jeżeli sięgniecie po roślinny jogurt i majonez z aquafaby, specjał będzie odpowiedni dla wegan. Smak nadal będzie zachwycał.
Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron