Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewelacyjny przepis Kuronia na surówkę z kapusty pekińskiej i ananasa

Rewelacyjny przepis Kuronia na surówkę z kapusty pekińskiej i ananasa

Surówka z kapusty pekińskiej i ananasa Jakuba Kuronia
canva/Mariha-kitchen

Z kapusty pekińskiej przygotować można wiele smacznych dań. Jakub Kuroń proponuje, by zrobić z niej wyśmienitą surówkę z ananasem. Słodka kompozycja będzie idealna do obiadu z kurczakiem. Skusicie się?

Zdradzaliśmy wam już, jak Jakub Kuroń przyrządza colesława i prezentowaliśmy jego sposób na idealną sałatkę jarzynową. Tym razem zaproponować możemy niezwykłą surówkę ze słodkimi akcentami, którą kucharz poleca jako lekki i apetyczny dodatek do kurczaka. Jest prosta w przygotowaniu, a efekt z pewnością was zachwyci.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i ananasa

Składniki:

  • pół niedużej kapusty pekińskiej

  • 5 plastrów ananasa z puszki

  • 5 kawałków papryki konserwowej

  • pół większej puszki kukurydzy

  • 1 łyżka ulubionej musztardy

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 jogurtu naturalnego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kapustę oczyszczamy, przekrawamy ją wzdłuż na pół. Następnie szatkujemy ją i przenosimy do dużej miski. Delikatnie solimy.

Ananasa i paprykę kroimy w paski, dodajemy je do kapusty wraz z odsączoną kukurydzą. Mieszamy, a następnie uzupełniamy kompozycję o jogurt, majonez i musztardę. Doprawiamy danie pieprzem.

Wskazówki:

  • Paprykę konserwową możecie zamienić na grillowaną lub pieczoną w piekarniku. Będzie miała delikatniejszy smak.

  • Jeżeli sięgniecie po roślinny jogurt i majonez z aquafaby, specjał będzie odpowiedni dla wegan. Smak nadal będzie zachwycał.

Papryka konserwowa jest idealna do surówek
Papryka konserwowa jest idealna do surówek

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram