Smakosze.pl Przepisy Cudowna sałatka z selera i orzechów - nie ma lepszej
canva.com/meteo021, Getty Images Pro

Cudowna sałatka z selera i orzechów - nie ma lepszej

16 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sałatka stanowi zawsze doskonały dodatek do najróżniejszych dań. Poniższa wersja, składająca się z selera, orzechów i rodzynek, świetnie podkreśla smak pieczonych mięs. Przepis jest banalnie prosty i wart spróbowania.

Sałatka z selera i orzechów ma intensywny, delikatnie ostry smak, który balansowany jest słodyczą rodzynek oraz chrupiących jabłek. Dużą rolę gra również różnica w konsystencji składników twardych i miękkich.

Wisienką na torcie tej sałatki jest sos majonezowo-jogurtowy, który wiąże wszystkie produkty. Dzięki jego właściwościom inne smaki mogą zostać należycie uwypuklone.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sałatkę z selera i orzechów

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • mały seler lub połowa większego

  • 1 jabłko

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 12%

  • 1 łyżka majonezu

  • garść orzechów włoskich

  • garść rodzynek

  • sól i pieprz do smaku

Zacznij od umycia jabłka i selera. Obierz je ze skórki. Z jabłka wytnij gniazdo nasienne. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, a następnie skrop sokiem z cytryny, który uchroni je przed ciemnieniem.

Jogurt, majonez, sól oraz pieprz połącz i zalej starte produkty. Wymieszaj je bardzo dokładnie, aż sos pokryje wszystkie składniki. Na koniec dodaj rodzynki, które wcześniej wymoczone zostały we wrzątku.

Po nałożeniu na talerz obsyp sałatkę delikatnie siekanymi orzechami włoskimi. Podawaj do pieczonego schabu lub całego kurczaka. Smacznego.

Seler i orzechy
undefined

Źródło: canva.com/matka_Wariatka, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: straga.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy