Cudowna, witaminowa surówka z sałaty lodowej i koperku
Surówka z sałaty lodowej i koperku jest prawdziwą witaminową bombą, którą jesienią powinien jeść każdy. Dzięki niej odporność jest znacznie sprawniejsza i może uporać się z przeziębieniem czy grypą. Niżej pokazujemy prosty przepis.
Surówka powinna zostać podana do każdego obiadu, ponieważ to w niej znajduje się najwięcej witamin i minerałów, które są tak potrzebne naszym ciałom, aby dobrze funkcjonowały.
Połączenie sałaty lodowej koperku, cebuli i innych składników, pozwala w jednym posiłku zawrzeć ogromną ilość mikroelementów. Co więcej, surówka doskonale smakuje i pasuje do najróżniejszych dań.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę z sałaty lodowej i koperku
Składniki:
-
1 sałata lodowa
-
dwa pęczki koperku
-
6 ogórków szklarniowych
-
1 cebula
-
1 łyżeczka musztardy
-
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
-
sól
-
pieprz
-
sok z cytryny
Zacznij od umycia sałaty i oderwania z niej wierzchnich liści, które nie są ładne. Przetnij ją na pół, a następnie poszatkuj cienko za pomocą noża lub mandoliny do warzyw. Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Cebulę obierz i posiekaj ją w jak najdrobniejszą kostkę. Wrzuć warzywa do dużej miski i wymieszaj je ze sobą. Teraz nadszedł czas na przygotowanie pysznego sosu.
Jogurt naturalny, musztardę, sok z cytryny , sól oraz pieprz wymieszaj ze sobą w miseczce i zalej warzywa. Wymieszaj je, wstaw do lodówki na kilkanaście minut i podawaj schłodzoną. Smacznego.
Źródło: canva/oksix, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis.pl