Smakosze.pl Przepisy Cudowna, witaminowa surówka z sałaty lodowej i koperku
Screen z filmu na kanale Opolanka Kasia w Kuchni na YouTube

Cudowna, witaminowa surówka z sałaty lodowej i koperku

8 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z sałaty lodowej i koperku jest prawdziwą witaminową bombą, którą jesienią powinien jeść każdy. Dzięki niej odporność jest znacznie sprawniejsza i może uporać się z przeziębieniem czy grypą. Niżej pokazujemy prosty przepis.

Surówka powinna zostać podana do każdego obiadu, ponieważ to w niej znajduje się najwięcej witamin i minerałów, które są tak potrzebne naszym ciałom, aby dobrze funkcjonowały.

Połączenie sałaty lodowej koperku, cebuli i innych składników, pozwala w jednym posiłku zawrzeć ogromną ilość mikroelementów. Co więcej, surówka doskonale smakuje i pasuje do najróżniejszych dań.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z sałaty lodowej i koperku

Składniki:

  • 1 sałata lodowa

  • dwa pęczki koperku

  • 6 ogórków szklarniowych

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

Zacznij od umycia sałaty i oderwania z niej wierzchnich liści, które nie są ładne. Przetnij ją na pół, a następnie poszatkuj cienko za pomocą noża lub mandoliny do warzyw. Ogórki umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Cebulę obierz i posiekaj ją w jak najdrobniejszą kostkę. Wrzuć warzywa do dużej miski i wymieszaj je ze sobą. Teraz nadszedł czas na przygotowanie pysznego sosu.

Jogurt naturalny, musztardę, sok z cytryny , sól oraz pieprz wymieszaj ze sobą w miseczce i zalej warzywa. Wymieszaj je, wstaw do lodówki na kilkanaście minut i podawaj schłodzoną. Smacznego.

Surówka

Źródło: canva/oksix, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy