Smakosze.pl Przepisy Cudowna zapiekanka z ziemniakami i kapustą kiszoną
Canva / iko636

Cudowna zapiekanka z ziemniakami i kapustą kiszoną

3 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem kapusty kiszonej z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków. Przepis jest banalnie prosty. Obiad w tej odsłonie sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Nie da się ukryć, że zapiekanka ziemniaczana jest doskonałą propozycją obiadową. Tym razem warto postawić na danie wzbogacone o przepyszną kapustę kiszona. Efekt powala na łopatki. Prośby o dokładkę są pewne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Fantastyczna zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną

Zapiekanka ziemniaczana niejednokrotnie przyprawiała o szybsze bicie serca wielbicieli dań na bazie uwielbianych bulw. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na francuską odsłonę kultowego specjału .

Dziś sięgniemy po recepturę, w której u boku ziemniaków zagości kiszona kapusta. Pieczony rarytas momentalnie znika z talerzy, a jego smak na długo pozostaje w pamięci . Jakich składników potrzebujemy?

  • 1 kg obranych ziemniaków pokrojonych w plastry

  • 500 g kapusty kiszonej

  • obrane jabłko pokrojone w kostkę

  • posiekana cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 120 ml bulionu warzywnego

  • 10 g cukru

  • 4 g papryki wędzonej

  • 2 g pieprzu ziołowego

  • 50 g zimnego masła

  • 200 g sera żółtego

  • olej

Prosty przepis na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną

Na początku posiekaną cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku podsmażamy w garnku z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszklą, dodajemy pokrojoną kiszona kapustę, jabłko, bulion oraz przyprawy .

Całość podgrzewamy do momentu, aż jabłka zrobią się miękkie. Przeważnie trwa to około 15 minut. W trakcie oczekiwania podgotowujemy plastry ziemniaków, tak aby trochę zmiękły. Zazwyczaj potrzebują 10 minut. Ostrożnie je odcedzamy .

Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy warstwą oleju. Układamy po kolei ziemniaki, kapustę kiszoną, starty ser, ziemniaki, kapustę kiszoną i starty se r. Na wierzchu umieszczamy wiórki z zimnego masła.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Specjał pieczemy przez około 45 minut. Zapiekanka ziemniaczana z kapustą smakuje najlepiej serwowana na ciepło. Godny uwagi jest również przepis na specjał rodem z Grecji .

Zapiekanka ziemniaczana w przepysznej odsłonie
Zapiekanka ziemniaczana w przepysznej odsłonie

Canva / Elena_Danileiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy