Cudowna zapiekanka z ziemniakami i kapustą kiszoną
Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem kapusty kiszonej z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków. Przepis jest banalnie prosty. Obiad w tej odsłonie sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Nie da się ukryć, że zapiekanka ziemniaczana jest doskonałą propozycją obiadową. Tym razem warto postawić na danie wzbogacone o przepyszną kapustę kiszona. Efekt powala na łopatki. Prośby o dokładkę są pewne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Fantastyczna zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną
Zapiekanka ziemniaczana niejednokrotnie przyprawiała o szybsze bicie serca wielbicieli dań na bazie uwielbianych bulw. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na francuską odsłonę kultowego specjału .
Dziś sięgniemy po recepturę, w której u boku ziemniaków zagości kiszona kapusta. Pieczony rarytas momentalnie znika z talerzy, a jego smak na długo pozostaje w pamięci . Jakich składników potrzebujemy?
-
1 kg obranych ziemniaków pokrojonych w plastry
-
500 g kapusty kiszonej
-
obrane jabłko pokrojone w kostkę
-
posiekana cebula
-
2 ząbki czosnku
-
120 ml bulionu warzywnego
-
10 g cukru
-
4 g papryki wędzonej
-
2 g pieprzu ziołowego
-
50 g zimnego masła
-
200 g sera żółtego
-
olej
Prosty przepis na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną
Na początku posiekaną cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku podsmażamy w garnku z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszklą, dodajemy pokrojoną kiszona kapustę, jabłko, bulion oraz przyprawy .
Całość podgrzewamy do momentu, aż jabłka zrobią się miękkie. Przeważnie trwa to około 15 minut. W trakcie oczekiwania podgotowujemy plastry ziemniaków, tak aby trochę zmiękły. Zazwyczaj potrzebują 10 minut. Ostrożnie je odcedzamy .
Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy warstwą oleju. Układamy po kolei ziemniaki, kapustę kiszoną, starty ser, ziemniaki, kapustę kiszoną i starty se r. Na wierzchu umieszczamy wiórki z zimnego masła.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Specjał pieczemy przez około 45 minut. Zapiekanka ziemniaczana z kapustą smakuje najlepiej serwowana na ciepło. Godny uwagi jest również przepis na specjał rodem z Grecji .
Canva / Elena_Danileiko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel