Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek po jabłkach?
Ocet idealnie pasuje do wielu sałatek, marynat i sosów. Jego kwaśność i aromat podkreśla smaki innych składników. Przygotowanie domowego octu jabłkowego jest bardzo proste. Najlepiej zrobić go z obierek, co stanowi świetny sposób na wykorzystanie pozostałych resztek.
Ocet owocowy bez problemu można kupić w sklepie, jednak jego domowa wersja jest o wiele lepsza. Po pierwsze dokładnie wiemy, co się w nim znajduje, po drugie możemy zrobić go z owocowych resztek, których w każdym domu nie brakuje.
Ocet jabłkowy jest często stosowany przez ludzi na diecie, którzy piją go wymieszany z wodą zaraz po przebudzeniu. W taki sposób pobudzają swój metabolizm i zmniejszają łaknienie, co ułatwia zrzucanie kilogramów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ocet domowy zrobisz obierek jabłka
Sekretem najlepszego octu są naturalne i organiczne jabłka. Dobre jabłka, które nie były pryskane pestycydami gwarantują, że ocet będzie idealnie kwaśny. Aby zdobyć najlepsze owoce wystarczy dokładnie rozejrzeć się na lokalnym targu.
Nieregularne, pełne plam owoce są znakiem, że drzewo nie było pryskane i właśnie takie jabłka są idealne do wykonania octu.
Składniki:
3 kilogramy obierek z jabłka
3 litry wody
6 łyżek cukru (najlepiej użyć brązowego, choć zwykły biały też może być)
Jak przygotować ocet z obierek?
Obierki dokładnie umyj, osusz i ułóż w obszernym słoju. Naczynie powinno być wystarczająco duże, abyś mógł bez przeszkód w nim mieszać. Pamiętaj, aby było czyste i wyparzone.
Obierki zalej ciepłą, letnia wodą z rozpuszczonym cukrem. Ważne, aby obierki były całkowicie zakryte płynem, inaczej ryzykujesz pojawieniem się pleśni. Jeśli obierki pływają na powierzchni, nakryj je talerzem. Przemieszaj całość i zakryj słój lnianą ściereczką.
Odstaw naczynie w ciemne i ciepłe miejsce na kilka tygodni. Fermentacja trwa od 2 do 5 tygodni.
Codziennie warto zamieszać ocet czystą łyżką, co przyspieszy fermentację i zmniejszy ryzyko pojawienia się pleśni.
Gdy piana zniknie, proces zakończył się. Przelej ocet do czystych, wyparzonych szklanych butelek i przechowuj je w ciemnym, chłodnym miejscu.
Canva (YelenaYemchuk, Getty Images Pro)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker.pl