Smakosze.pl
Jak przygotować placki ziemniaczane po szwajcarsku?

Canva (peredniankina, Getty Iamges Signature)

Placki ziemniaczane po szwajcarsku z boczkiem i kminkiem

2 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Ziemniaki można przygotować na najróżniejsze sposoby. Jednak placki na ich bazie są bezkonkurencyjnym przysmakiem. Warto przyjrzeć się ich szwajcarskiej odsłonie. Posiada ona nietypowe składniki, takie jak boczek czy kminek, które sprawiają, że danie szybko znika z talerzy.

Ziemniak jest uwielbianym i bardzo popularnym warzywem w Polsce. Jednym z kultowych dań, które z nich wykonujemy są tradycyjne placki ziemniaczane. Ich szwajcarska wersja przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyśmienite ziemniaki w szwajcarskiej odsłonie

Ziemniaki nie raz potrafiły nas mocno zaskoczyć. Niedawno wspominaliśmy o właściwościach ich soku. Teraz warto przyjrzeć się sposobom na ich przyrządzenie.

Przepis na niecodzienne placki ziemniaczane jest prosty, jednak znajdziemy w nim nietypowe składniki. Należą do nich boczek i kminek. Co będzie potrzebne do przygotowania tego dania?

Wycofują partie uwielbianych lodów

Sanepid wycofuje zanieczyszczone lody

CZYTAJ DALEJ

Składniki:

  • 10 ziemniaków

  • 4 marchewki

  • 10 plasterków wędzonego boczku

  • 3 cebule

  • 5 żółtek

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

  • kminek (może być mielony lub w ziarnach)

Ziemniaki w tym wydaniu zachwyca domowników

Na początku musimy obrać ziemniaki i marchewki. Po opłukaniu ścieramy je na tarce o sporych oczkach. Tak samo postępujemy z cebulami. Warzywa mieszamy z żółtkami jajek oraz przyprawami.

Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy drobno rozdrobniony boczek tak aby stał się chrupiący. Kiedy ostygnie, dodajemy go do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto wykładamy na rozgrzany olej małymi porcjami.

Placki powinny zarumienić się z obu stron. Gotowe przysmaki powinniśmy wyłożyć na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany. 

Placki ziemniaczane po szwajcarsku

Placki ziemniaczane po szwajcarsku

Canva (peredniankina, Getty Iamges Signature)

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Fałszywe małosolne, czyli surówka z ogórków inaczej

  • Ukryta funkcja tacek do grillowania

  • Przepis Ani Starmach na knedle ze śliwkami

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika Mika

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >