Smakosze.pl Przepisy Cudowne ciasto Mleczna Kanapka bez pieczenia, nie można mu się oprzeć
canva/thomaszsebok

Cudowne ciasto Mleczna Kanapka bez pieczenia, nie można mu się oprzeć

10 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli chcesz szybko przygotować coś słodkiego, zrób ciasto bez pieczenia. Wystarczy, że ułożysz na sobie kilka pysznych warstw, całość schłodzisz i deser będzie gotowy. Zobacz jak przygotować cudowne ciasto mleczna kanapka bez pieczenia.

Ciasta bez pieczenia zawsze się udają i zawsze smakują. I co ważne, nie ma przy nich dużo pracy. To dlatego, że wykorzystuje się przy nich gotowe ciastka, a całość tylko wzbogaca się szybkimi do zrobienia masami.

Przepis na cudowne ciasto mleczna kanapka bez pieczenia

Składniki:

  • 12 sztuk mlecznej kanapki

  • pół pomarańczy

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 4 łyżki cukru pudru

  • cukier wanilinowy

  • 500 g serka mascarpone

  • 1 łyżka ciemnego kakao do posypania

Przygotowanie ciasta mleczna kanapka

W prostokątnym naczyniu lub formie wyłożonej papierem do pieczenia ułóż 6 sztuk mlecznej kanapki. Całość skrop sokiem z pomarańczy.

Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone.

Połową przygotowanego kremu posmaruj mleczne kanapki, wyrównaj powierzchnię. Ułóż na niej drugą warstwę mlecznej kanapki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Na wierzch deseru wyłóż pozostały krem mascarpone, równomiernie go rozsmaruj. Wierzch ciasta oprósz przez sitko kakao. Ciasto schładzaj przez kilka godzin w lodówce.

Na naszej stronie znajdziesz też inne, ciekawe przepisy na ciasta bez pieczenia. Zobacz jak przygotować ciasto bez pieczenia Orzechowa Dama albo delikatne „mleczne okienko" .

krem mascarpone
krem mascarpone

Źródło zdjęcia: canva/Mohamad Kaddoura

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pysznosci

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy