Smakosze.pl
Ciasto

canva/Mizina, Getty Images

Ciasto bez pieczenia Orzechowa Dama - pyszny deser w kilka chwil

8 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto Orzechowa Dama jest zaskakująco smacznym i szybkim deserem, który z łatwością można wykonać we własnej kuchni. Jest ono nieco inspirowane batonikiem 3 Bit. Wystarczy jeden kawałek, aby nie móc się od niego oderwać.

Ciasto Orzechowa Dama charakteryzuje się bardzo delikatną konsystencją, złożoną z herbatników, masy kajmakowej, orzechów, budyniu oraz śmietany. Deser pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje.

Poniższy przysmak to również świetna metoda, aby zachwycić swoich gości kunsztem cukierniczym bez odpalania piekarnika. Wystarczy skorzystać z pomocy lodówki, a podanie go do stołu zostanie przyjęte w akompaniamencie okrzyków zachwytu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto Orzechowa Dama

Składniki:

Masa śmietanowa:

  • 850 ml śmietany 30%

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki żelatyny

  • 170 ml wrzątku

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru

  • 530 ml mleka

  • 170 g masła

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 1 łyżka cukru

Ponadto:

  • 450 g jasnych herbatników

  • 180 g ciemnych herbatników

  • 1 puszka masy kajmakowej

  • orzechy włoskie

Zacznij od zrobienia masy śmietanowej. Rozpuść żelatynę, ubij śmietanę mikserem i stopniowo dodawaj do niej cukier. Gdy ta będzie odpowiednio ubita, wlewaj powoli żelatynę i miksuj do połączenia.

Lepienie pierogów

Czy do ciasta na pierogi należy dodawać jajko?

CZYTAJ DALEJ

Ugotuj budynie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zmiksuj je następnie z ciepłym masłem oraz cukrami, aż do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.

Na dnie blachy ułóż herbatniki jasne, posmaruj je połową kajmaku i rozłóż kolejne jasne herbatniki. Rozsmaruj masę budyniową i przykryj ją ciemnymi ciastkami. Te ponownie posmaruj kajmakiem, a na nim umieść bitą śmietanę. Po stężeniu w lodówce, rozsyp na powierzchni siekane orzechy włoskie.

Ciasto

Źródło: canva/hanusst, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepiski.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >