Delikatne jak chmurka ciasto bez pieczenia "mleczne okienko"
Ciasto bez pieczenia uratowało już niejeden obiad, gdy główny deser z jakiegoś powodu się nie udał. "Mleczne okienko" to połączenie kremu z bitej śmietany, ptasiego mleczka i posypki czekoladowej. Jego wygląd zachwyca i każdy chce natychmiast go spróbować.
Ciasto bez pieczenia to pewny sposób na sukces cukierniczy w domowych warunkach. Przygotowanie takiego ciasta jest banalnie proste i wymaga jedynie cierpliwości, gdy tężeje w lodówce.
"Mleczne okienko" jest ciekawą wariacją na temat ptasiego mleczka, które zanurzone jest w kremie śmietanowym. Dobierz swój ulubiony smak i połącz go z pasującą galaretką, a deser z pewnością przejdzie twoje oczekiwania.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto bez pieczenia "mleczne okienko"
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody. W tym tekście zdradzamy sposób na pyszną surówkę ze świeżej białej kapusty.
Składniki:
15 herbatników
1 opakowanie ptasiego mleczka
600 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki o smaku pasującym do ptasiego mleczka
2 szklanki wrzątku
1/2 tabliczki czekolady
Wsyp galaretki do wrzątku i mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw je do ostygnięcia. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem i ułóż na nim spód z herbatników.
Śmietanę 36% wymieszaj z cukrem i ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera. Gdy galaretki już przestygły, dodaj je do bitej śmietany. Połącz je delikatnie szpatułką. 1/3 masy wylej na herbatniki w formie.
Rozsmaruj ją równomiernie i połóż na niej w równych rzędach ptasie mleczko. Zalej je resztą masy śmietanowej i wygładź jej powierzchnie. Obsyp je startą na tarce czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby stężało. Smacznego.
Źródło: canva/RobsonPL, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smaker.pl