Smakosze.pl Przepisy Cudowne, idealne na śniadanie placki ziemniaczane ze słodkim wnętrzem
canva/pixelshot

Cudowne, idealne na śniadanie placki ziemniaczane ze słodkim wnętrzem

13 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli myślisz o smacznym, niezwykłym posiłku, wykorzystaj nasz przepis. Proponujemy przygotować placki ziemniaczane ze słodkim wnętrzem. Są idealne na śniadanie, na przekąskę, a nawet na obiad. Możesz je też zabrać na drugie śniadanie do pracy.

Placki ziemniaczane zwykle przyrządzamy na wytrawnie, lecz często podajemy posypane cukrem. Rzeczywiście, ten smakowy balans bardzo dobrze się sprawdza. Dlatego pokusiliśmy się o słodki dodatek do ciasta ziemniaczanego. Wsypujemy do niego rodzynki, które nadają plackom bardziej śniadaniowego charakteru.

Nasze placki robimy z ugotowanych ziemniaków. Możesz tu więc wykorzystać ziemniaki, które pozostały z obiadu z poprzedniego dnia. Jeśli nie wytłukłaś ich od razu, teraz wstaw je do mikrofalówki lub podgrzej krótko w garnku. Dzięki temu łatwiej będzie je rozgnieść.

Cudowne, idealne na śniadanie placki ziemniaczane ze słodkim wnętrzem

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków

  • 1/2 szklanki rodzynek

  • 1 jajko

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • cukier do posypania

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki podgrzej, wytłucz kuchennym tłuczkiem lub przepuść przez praskę. Możesz też ugotować ziemniaki, odlać, osuszyć i wytłuc. Ziemniaki wystudź.

Rodzynki opłucz, zalej dobrze ciepłą wodą, odstaw na 15 minut. Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę i sól, wymieszaj gęste ciasto. Na koniec domieszaj do niego rodzynki.

Z przygotowanego ciasta formuj placuszki. Kładź je na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj posypane cukrem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne, ciekawe przepisy na pyszne placki ziemniaczane. Zobacz, jak przygotować placki ziemniaczane z pieczarkami i serem , a także jak zrobić placki z batatów .

rodzynki
rodzynki

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy