Smakosze.pl
Czarne kluski

canva/NejauPhoto

Przepis na niezapomniane czarne kluski

22 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Przygotowanie ziemniaczanych klusek jest jednym z najlepszych sposobów na poradzenie sobie z resztkami ugotowanych do obiadu ziemniaków. Dodając do nich ziemniaki surowe, możemy przenieść smak tej potrawy na wyższych poziom i dodać kluskom charakteru. Spróbujcie tradycyjnych czarnych klusek i przekonajcie się sami, jak pyszne mogą być najprostsze dania.

Zdradzaliśmy wam już przepis na ekspresowe kluski śląskie oraz recepturę na cudownie pyszne pyzy ziemniaczane. Obie potrawy będą dobrze komponowały się z wieloma sosami. Pasować do nich będą też, popularne na Górnym Śląsku, kluski czorne. Spróbujcie tego niezwykłego połączenia ziemniaków w dwóch postaciach, a być może nie sięgniecie już po „zwykłe” warianty tego ziemniaczanego dania.

Obłędna surówka z czerwonej kapusty ze śliwkami

Obłędna surówka z czerwonej kapusty, jabłek i suszonych śliwek - wyśmienity jesienny przysmak

CZYTAJ DALEJ

Przepis na tradycyjne czarne kluski

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 jajo

  • mąka ziemniaczana

  • sól do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Połowę gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy je i przeciskamy przez praskę. Druga część ścieramy na tarce o dużych oczkach, podobnie jak przy przygotowaniu placków ziemniaczanych.

Starte, surowe ziemniaki dokładnie odciskamy z wody, najlepiej używając gazy umieszczone na sitku. Płyn z odciśniętych ziemniaków odstawiamy na bok. Ziemniaczaną masę łączymy z ziemniakami ugotowanymi i białym osadem z dna miski. Dokładnie wyrabiamy masę, wyrównując jej powierzchnię.

Z masy wyjmujemy 1/4 ilości ziemniaków. W miejsce tej porcji warzyw wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajo i mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą. Formujemy kluski, urywając rękami kawałki ciasta i robiąc z nich kulki.

W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy do niej kluseczki. Gotujemy je partiami, każdą trzymając w wodzie przez 5-7 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Podajemy z ulubionym sosem lub z okrasą. Smacznego.

Czarne kluski

Czarne kluski są wyjątkowo sycące i smaczne

Źródło zdjęcia: canva/egiss

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis, wikipedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >