Przepis na niezapomniane czarne kluski
Przygotowanie ziemniaczanych klusek jest jednym z najlepszych sposobów na poradzenie sobie z resztkami ugotowanych do obiadu ziemniaków. Dodając do nich ziemniaki surowe, możemy przenieść smak tej potrawy na wyższych poziom i dodać kluskom charakteru. Spróbujcie tradycyjnych czarnych klusek i przekonajcie się sami, jak pyszne mogą być najprostsze dania.
Zdradzaliśmy wam już przepis na ekspresowe kluski śląskie oraz recepturę na cudownie pyszne pyzy ziemniaczane. Obie potrawy będą dobrze komponowały się z wieloma sosami. Pasować do nich będą też, popularne na Górnym Śląsku, kluski czorne. Spróbujcie tego niezwykłego połączenia ziemniaków w dwóch postaciach, a być może nie sięgniecie już po „zwykłe” warianty tego ziemniaczanego dania.
Przepis na tradycyjne czarne kluski
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajo
mąka ziemniaczana
sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Połowę gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy je i przeciskamy przez praskę. Druga część ścieramy na tarce o dużych oczkach, podobnie jak przy przygotowaniu placków ziemniaczanych.
Starte, surowe ziemniaki dokładnie odciskamy z wody, najlepiej używając gazy umieszczone na sitku. Płyn z odciśniętych ziemniaków odstawiamy na bok. Ziemniaczaną masę łączymy z ziemniakami ugotowanymi i białym osadem z dna miski. Dokładnie wyrabiamy masę, wyrównując jej powierzchnię.
Z masy wyjmujemy 1/4 ilości ziemniaków. W miejsce tej porcji warzyw wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajo i mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą. Formujemy kluski, urywając rękami kawałki ciasta i robiąc z nich kulki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy do niej kluseczki. Gotujemy je partiami, każdą trzymając w wodzie przez 5-7 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Podajemy z ulubionym sosem lub z okrasą. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/egiss
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis, wikipedia