Smakosze.pl Przepisy Cudowne kotlety schabowe marynowane w musztardzie
canva.com/gbh007, Getty Images

Cudowne kotlety schabowe marynowane w musztardzie

19 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety schabowe, choć wydają się idealne, można jeszcze bardziej dopracować. Wystarczy posmarować je grubą warstwą musztardy, aby uzyskały znacznie lepszy smak. Dzięki niej mięso staje się soczyste, kruche i delikatne.

Zwykły panierowany kotlet jest pyszny. Chrupiąca panierka i soczyste wnętrze są nie do podrobienia, dlatego schabowe cieszą się tak wielką popularnością w całej Polsce. Niektórzy chcą jednak osiągnąć jeszcze lepszy efekt.

Jednym ze sposobów jest marynowanie schabu w musztardzie - kwaśność sosu sprawia, że włókna mięsa miękną i stają się o wiele bardziej delikatne. Takie kotlety będą smakować każdemu fanowi klasycznych schabowych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na marynowane kotlety schabowe

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • 6 łyżeczek musztardy j

  • sól i świeżo mielony pieprz

  • 1 jajko

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • smalec

Kotlety oczyść z błon i chrząstek. Rozbij je na cienkie plastry ( przed rozbijaniem młotkiem, zakryj je folią spożywczą. To uchroni cię przed kawałkami mięsa, spadającymi na przyrządy kuchenne) i dopraw z każdej strony solą i pieprzem.

Następnie posmaruj je z obu stron musztardą i odstaw mięso do marynowania na kilka godzin. Najlepiej, aby spędziło całą noc w lodówce pod przykryciem.

Po marynowaniu panieruj mięso w mące, jajku oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzej smalec i smaż na nim kotlety, aż uzyskasz złotą panierkę na całej powierzchni mięsa.

Kotlety schabowe
undefined

Źródło: canva.com/PeteerS, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: prostepesto.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy