Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekki niczym chmurka sernik według Ewy Wachowicz
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 18.08.2021 02:00

Lekki niczym chmurka sernik według Ewy Wachowicz

Sernik od Ewy Wachowicz
Pawel Wodzynski/East News; Canva / iko636

Sernik jest absolutnym szlagierem, jeśli mowa o propozycjach deserowych. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na ciasto z dodatkiem brzoskwiń i bezy. Specjał momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się mu oprzeć.

Pyszny sernik potrafi na długo pozostawać w pamięci. Nie bez powodu deser w takiej formie cieszy się ogromną popularnością. Tym razem wypróbujemy przepis od Ewy Wachowicz. Gwiazda ponownie okazała się niezawodna.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak Ewa Wachowicz robi swój sernik?

Nie da się ukryć, że sernik jest nie lada specjałem, któremu ciężko się oprzeć. W każdym domostwie przygotowuje się go odrobinę inaczej. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na sernik z białą czekoladą.

Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej zamieściła przepis na wyjątkowy sernik. Gwiazda wykorzystuje w nim bezę oraz brzoskwinie. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jakich składników potrzebujemy?

  • 500 g mąki

  • 45 g cukru pudru

  • 15 g proszku do pieczenia

  • 200 g masła

  • jajko

Masa serowa:

  • 500 g sera białego

  • 100 g masła

  • 120 g cukru pudru

  • 3 żółtka

  • budyń śmietankowy

  • puszka brzoskwiń

  • Beza

  • 3 białka

  • szczypta soli

  • 180 g cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder

Prosty przepis na obłędny sernik

Mąkę przesiewamy na blat i dodajemy do niej cukier puder, proszek do pieczenia oraz zimne masło. Całość siekamy i formujemy w kopiec. Na jego środku robimy dołeczek, wbijamy tam jajko. Składniki mieszamy przy użyciu noża.

Zagniatamy ciasto, z którego formujemy wałeczek. Dzielimy go na dwie nierówne części. Najlepiej, żeby jedna z nich stanowiła ćwiartkę. Umieszczamy ją w woreczku i chowamy w zamrażarce. Większą część rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Spód powinien stać się złocisty.

Teraz przyszła pora na masę budyniową. Miękkie masło ucieramy. Kiedy już się spieni, wzbogacamy je o cukier puder. Dodajemy żółtka i mieszamy ze zmielonym serem. Całość uzupełniamy o budyń i miksujemy. Powstałą masę przekładamy do upieczonego spodu. Na jej wierzchu umieszczamy brzoskwinie.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powinniśmy uzyskać sztywną pianę, do której dodajemy cukier. Wszystko wzbogacamy o cukier. Powstałą bezę wykładamy na brzoskwinie. Po wyrównaniu, na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta.

Sernik pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Na koniec oprószamy go cukrem pudrem. Deser momentalnie zniknie z talerzy. Warto wypróbować przepis na czekoladowy sernik bez pieczenia.

Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami

Canva / iko636

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram