Lekki niczym chmurka sernik według Ewy Wachowicz
Sernik jest absolutnym szlagierem, jeśli mowa o propozycjach deserowych. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na ciasto z dodatkiem brzoskwiń i bezy. Specjał momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się mu oprzeć.
Pyszny sernik potrafi na długo pozostawać w pamięci. Nie bez powodu deser w takiej formie cieszy się ogromną popularnością. Tym razem wypróbujemy przepis od Ewy Wachowicz. Gwiazda ponownie okazała się niezawodna.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak Ewa Wachowicz robi swój sernik?
Nie da się ukryć, że sernik jest nie lada specjałem, któremu ciężko się oprzeć. W każdym domostwie przygotowuje się go odrobinę inaczej. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na sernik z białą czekoladą.
Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej zamieściła przepis na wyjątkowy sernik. Gwiazda wykorzystuje w nim bezę oraz brzoskwinie. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jakich składników potrzebujemy?
500 g mąki
45 g cukru pudru
15 g proszku do pieczenia
200 g masła
jajko
Masa serowa:
500 g sera białego
100 g masła
120 g cukru pudru
3 żółtka
budyń śmietankowy
puszka brzoskwiń
Beza
3 białka
szczypta soli
180 g cukru
Dodatkowo:
cukier puder
Prosty przepis na obłędny sernik
Mąkę przesiewamy na blat i dodajemy do niej cukier puder, proszek do pieczenia oraz zimne masło. Całość siekamy i formujemy w kopiec. Na jego środku robimy dołeczek, wbijamy tam jajko. Składniki mieszamy przy użyciu noża.
Zagniatamy ciasto, z którego formujemy wałeczek. Dzielimy go na dwie nierówne części. Najlepiej, żeby jedna z nich stanowiła ćwiartkę. Umieszczamy ją w woreczku i chowamy w zamrażarce. Większą część rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Spód powinien stać się złocisty.
Teraz przyszła pora na masę budyniową. Miękkie masło ucieramy. Kiedy już się spieni, wzbogacamy je o cukier puder. Dodajemy żółtka i mieszamy ze zmielonym serem. Całość uzupełniamy o budyń i miksujemy. Powstałą masę przekładamy do upieczonego spodu. Na jej wierzchu umieszczamy brzoskwinie.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powinniśmy uzyskać sztywną pianę, do której dodajemy cukier. Wszystko wzbogacamy o cukier. Powstałą bezę wykładamy na brzoskwinie. Po wyrównaniu, na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta.
Sernik pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Na koniec oprószamy go cukrem pudrem. Deser momentalnie zniknie z talerzy. Warto wypróbować przepis na czekoladowy sernik bez pieczenia.
Canva / iko636
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz.pl