Smakosze.pl
Sernik od Ewy Wachowicz

Pawel Wodzynski/East News; Canva / iko636

Lekki niczym chmurka sernik według Ewy Wachowicz

18 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Sernik jest absolutnym szlagierem, jeśli mowa o propozycjach deserowych. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na ciasto z dodatkiem brzoskwiń i bezy. Specjał momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się mu oprzeć.

Pyszny sernik potrafi na długo pozostawać w pamięci. Nie bez powodu deser w takiej formie cieszy się ogromną popularnością. Tym razem wypróbujemy przepis od Ewy Wachowicz. Gwiazda ponownie okazała się niezawodna.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak Ewa Wachowicz robi swój sernik?

Nie da się ukryć, że sernik jest nie lada specjałem, któremu ciężko się oprzeć. W każdym domostwie przygotowuje się go odrobinę inaczej. W jednym z wcześniejszych artykułów prezentowaliśmy przepis na sernik z białą czekoladą.

Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej zamieściła przepis na wyjątkowy sernik. Gwiazda wykorzystuje w nim bezę oraz brzoskwinie. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jakich składników potrzebujemy?

  • 500 g mąki

  • 45 g cukru pudru

  • 15 g proszku do pieczenia

  • 200 g masła

  • jajko

Masa serowa:

  • 500 g sera białego

  • 100 g masła

  • 120 g cukru pudru

  • 3 żółtka

  • budyń śmietankowy

  • puszka brzoskwiń

  • Beza

  • 3 białka

  • szczypta soli

  • 180 g cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder

Kotlety z dwóch składników

Najszybsze kotlety na świecie - tylko dwa składniki

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na obłędny sernik

Mąkę przesiewamy na blat i dodajemy do niej cukier puder, proszek do pieczenia oraz zimne masło. Całość siekamy i formujemy w kopiec. Na jego środku robimy dołeczek, wbijamy tam jajko. Składniki mieszamy przy użyciu noża.

Zagniatamy ciasto, z którego formujemy wałeczek. Dzielimy go na dwie nierówne części. Najlepiej, żeby jedna z nich stanowiła ćwiartkę. Umieszczamy ją w woreczku i chowamy w zamrażarce. Większą część rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Spód powinien stać się złocisty.

Teraz przyszła pora na masę budyniową. Miękkie masło ucieramy. Kiedy już się spieni, wzbogacamy je o cukier puder. Dodajemy żółtka i mieszamy ze zmielonym serem. Całość uzupełniamy o budyń i miksujemy. Powstałą masę przekładamy do upieczonego spodu. Na jej wierzchu umieszczamy brzoskwinie.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powinniśmy uzyskać sztywną pianę, do której dodajemy cukier. Wszystko wzbogacamy o cukier. Powstałą bezę wykładamy na brzoskwinie. Po wyrównaniu, na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta.

Sernik pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Na koniec oprószamy go cukrem pudrem. Deser momentalnie zniknie z talerzy. Warto wypróbować przepis na czekoladowy sernik bez pieczenia.

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Canva / iko636

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >