Jak uratować przesoloną zupę?
Przesolona zupa jest prawdziwą zmorą smakoszy. Ciężko o gorszy scenariusz podczas gotowania. Okazuje się, że nawet w obliczu takiej katastrofy możemy coś zaradzić. Pomocne będą surowe ziemniaki, jabłka oraz woreczek z ryżem.
Pyszna zupa jest jedną z najlepszych propozycji obiadowych. Nie bez powodu tak często gości ona w różnych formach na naszych stołach. Niestety, nawet najlepszym może zdarzyć się przesolenie specjału. Co wtedy możemy zrobić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zupa wyszła za słona? Wykorzystaj niezawodne triki
Nie da się ukryć, że dobrze przyrządzona zupa potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Niedawno wyjaśnialiśmy, jak doprawić kultowy rosół.
Dziś nasza uwaga skupi się na sposobach, dzięki którym uratujemy przesoloną zupę. Mało kto spodziewałby się, że pomocne będą popularne produkty spożywcze. Większość z nich znajdziemy we własnej kuchni.
Jeśli nasza zupa wyszła trochę zbyt słona, wówczas wystarczy zabielić ją śmietaną lub jogurtem. Jednak takie rozwiązanie nie sprawdza się w przypadku wszystkich smakołyków. W takiej sytuacji warto sięgnąć po inne sposoby.
Doświadczeni smakosze w przypadku przesolenia zupy dodają do niej kilka obranych ziemniaków podzielonych na części. Po kilkunastu minutach bulwy odławiamy z garnka. Powinny one pochłonąć nadmiar soli.
Podobny efekt osiągniemy, stosując jabłka. Owoce dzielimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka z zupą. 10 minut gotowania wywaru z tym dodatkiem i specjał powinien ponownie zachwycać nienagannym smakiem. Oczywiście jabłka wyjmujemy z zupy.
Jak jeszcze możemy uratować przesoloną zupę?
Jeśli chcesz się pozbyć nadmiaru soli z zupy, wówczas warto umieścić w niej woreczek ryżu. Wystarczy podgrzewać wywar przez około 15 minut. Po tym czasie zupa zacznie smakować prawidłowo.
Zupę możemy także wzbogacić o dwa białka. Dzięki nim słony smak nie będzie tak bardzo dominował w naszej potrawie. Trzeba przyznać, że powyższe rozwiązania są bardzo użyteczne.
Warto nadmienić, że w przypadku przesolonego rosołu możemy go wykorzystać jak bulion. Posłuży on nam do przyrządzenia rozmaitych zup. Godny uwagi jest przepis na kultowy żurek, w którym podstawą jest właśnie bulion.
Canva / oska25
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepisy.pl