Smakosze.pl
Kotlety z dwóch składników

Canva / kolesnikovserg

Najszybsze kotlety na świecie - tylko dwa składniki

18 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie większość smakoszy stawia na schabowe lub mielone. Dziś wypróbujemy zupełnie inny przepis. Wystarczy wymieszać tuńczyka z jajkiem. Efekt powala na łopatki.

Smakowite kotlety niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Bez wątpienia specjał można uznać za obiadową klasykę. Kotlety na bazie tuńczyka z puszki i jajek są wyjątkowym frykasem, któremu nie sposób się oprzeć.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyjątkowe kotlety z dwóch składników

Z całą pewnością różnej maści kotlety królują na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je niemal codziennie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na pieczone kotlety mielone.

Tym razem sięgniemy po niezawodną recepturę na kotlety z tuńczyka i jajek. Specjał jest banalnie prosty i nawet smakosze, którzy dopiero zaczynają swoją przygodą z kulinariami, poradzą sobie bez najmniejszych problemów. Jakich składników potrzebujemy?

  • puszka tuńczyka w sosie własnym

  • jajko

  • ulubione przyprawy

  • sól

  • pieprz

Projekt bez tytułu - 2021-08-17T211854.223

Jaki jest najlepszy patent na mrożenie gołąbków?

CZYTAJ DALEJ

Sprawdzony przepis na prosty obiad

Na początku tuńczyka odsączamy z zalewy. Rybę mieszamy z jajkiem. Całość wzbogacamy o przyprawy. Dobrze sprawdzi się, chociażby wędzona papryka. Jednak równie dobrze możemy postawić na bazylię, oregano i inne zioła.

Warto także dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Lepimy z niej lekko spłaszczone kotlety. Z jednej puszki tuńczyka powinniśmy otrzymać dwa smakołyki.

Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Na każdą ze stron przeważnie wystarczają 3 minuty. Kiedy będą złociste z obu stron, wówczas są już gotowe. Godne uwagi są także kotlety mielone z kalafiora.

Kotlety z tuńczyka

Kotlety z tuńczyka

Canva / Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kucharka w baletkach

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >