Najszybsze kotlety na świecie - tylko dwa składniki
Kotlety można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie większość smakoszy stawia na schabowe lub mielone. Dziś wypróbujemy zupełnie inny przepis. Wystarczy wymieszać tuńczyka z jajkiem. Efekt powala na łopatki.
Smakowite kotlety niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Bez wątpienia specjał można uznać za obiadową klasykę. Kotlety na bazie tuńczyka z puszki i jajek są wyjątkowym frykasem, któremu nie sposób się oprzeć.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wyjątkowe kotlety z dwóch składników
Z całą pewnością różnej maści kotlety królują na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je niemal codziennie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na pieczone kotlety mielone.
Tym razem sięgniemy po niezawodną recepturę na kotlety z tuńczyka i jajek. Specjał jest banalnie prosty i nawet smakosze, którzy dopiero zaczynają swoją przygodą z kulinariami, poradzą sobie bez najmniejszych problemów. Jakich składników potrzebujemy?
puszka tuńczyka w sosie własnym
jajko
ulubione przyprawy
sól
pieprz
Sprawdzony przepis na prosty obiad
Na początku tuńczyka odsączamy z zalewy. Rybę mieszamy z jajkiem. Całość wzbogacamy o przyprawy. Dobrze sprawdzi się, chociażby wędzona papryka. Jednak równie dobrze możemy postawić na bazylię, oregano i inne zioła.
Warto także dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Lepimy z niej lekko spłaszczone kotlety. Z jednej puszki tuńczyka powinniśmy otrzymać dwa smakołyki.
Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Na każdą ze stron przeważnie wystarczają 3 minuty. Kiedy będą złociste z obu stron, wówczas są już gotowe. Godne uwagi są także kotlety mielone z kalafiora.
Canva / Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kucharka w baletkach