Smakosze.pl
Kotlety z dwóch składników

Canva / kolesnikovserg

Najszybsze kotlety na świecie - tylko dwa składniki

18 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie większość smakoszy stawia na schabowe lub mielone. Dziś wypróbujemy zupełnie inny przepis. Wystarczy wymieszać tuńczyka z jajkiem. Efekt powala na łopatki.

Smakowite kotlety niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Bez wątpienia specjał można uznać za obiadową klasykę. Kotlety na bazie tuńczyka z puszki i jajek są wyjątkowym frykasem, któremu nie sposób się oprzeć.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyjątkowe kotlety z dwóch składników

Z całą pewnością różnej maści kotlety królują na naszych stołach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają je niemal codziennie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na pieczone kotlety mielone.

Tym razem sięgniemy po niezawodną recepturę na kotlety z tuńczyka i jajek. Specjał jest banalnie prosty i nawet smakosze, którzy dopiero zaczynają swoją przygodą z kulinariami, poradzą sobie bez najmniejszych problemów. Jakich składników potrzebujemy?

  • puszka tuńczyka w sosie własnym

  • jajko

  • ulubione przyprawy

  • sól

  • pieprz

Projekt bez tytułu - 2021-08-17T211854.223

Jaki jest najlepszy patent na mrożenie gołąbków?

CZYTAJ DALEJ

Sprawdzony przepis na prosty obiad

Na początku tuńczyka odsączamy z zalewy. Rybę mieszamy z jajkiem. Całość wzbogacamy o przyprawy. Dobrze sprawdzi się, chociażby wędzona papryka. Jednak równie dobrze możemy postawić na bazylię, oregano i inne zioła.

Warto także dodać posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Lepimy z niej lekko spłaszczone kotlety. Z jednej puszki tuńczyka powinniśmy otrzymać dwa smakołyki.

Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Na każdą ze stron przeważnie wystarczają 3 minuty. Kiedy będą złociste z obu stron, wówczas są już gotowe. Godne uwagi są także kotlety mielone z kalafiora.

Kotlety z tuńczyka

Kotlety z tuńczyka

Canva / Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kucharka w baletkach

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Węgierska zupa gulaszowa według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Biszkopt cioci Koci — tylko trzy składniki

Przepisy

Przedwojenny biszkopt cioci Koci z 3 składników, absolutny ideał

Czytaj więcej >
Kluski śląskie z sosem Magdy Gessler

Przepisy

Bezbłędna receptura Magdy Gessler na kluski śląskie z sosem

Czytaj więcej >
Pasta jajeczna — śniadaniowy klasyk

Przepisy

Błyskawiczna pasta jajeczna z chrupiącą, soczystą papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealny na zimowy obiad kotlet schabowy po zbójnicku

Czytaj więcej >
bułeczki

Przepisy

Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

Czytaj więcej >