Smakosze.pl Przepisy Cudowne placki z ogórków kiszonych - ostra konkurencja dla ziemniaczanych
canva/sabyna75's Images

Cudowne placki z ogórków kiszonych - ostra konkurencja dla ziemniaczanych

10 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane mają poważny problem, ponieważ placki z ogórków kiszonych są od nich lepsze. Wystarczy kilka składników, aby sporządzić pyszny posiłek. Mają intensywny smak, a podczas smażenia uwalniają oszałamiający aromat.

Placki z kiszonych ogórków mogą na początku wydawać się pomysłem niecodziennym, jednak wystarczy spróbować jednego kęsa, aby natychmiast zmienić zdanie o 180 stopni.

Placki te zawierają mnóstwo przypraw o intensywnym smaku, które podkreślają już i tak bardzo aromatyczne kiszone ogórki. Gdy zacznie się je jeść, ciężko przestać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki z kiszonych ogórków

Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 500 gram ogórków kiszonych

  • 1 jajko

  • ząbek czosnku

  • 200 g mąki

  • 200 ml mleka

  • 1 jajko

  • koperek

  • pół łyżeczki kurkumy

  • sól

  • pieprz

  • papryczka chili

Zacznij od wyciągnięcia ogórków z zalewy i wysuszenia ich. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i odstaw na sitku, aby odciekły z nadmiaru soku. Przełóż je do innej, suchej miski.

Wbij do ogórków jajko, wlej mleko, wsyp mąkę, siekany koperek, kurkumę, chili, siekany czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Na patelni rozgrzej tłuszcz roślinny. Smaż na nim placki wykładane porcjami. Gdy po obu stronach uzyskają złoty kolor, przekładaj je na talerz z ręcznikiem kuchennym, aby odciekły z nadmiaru oleju. Smacznego.

Ogórki kiszone

Źródło: canva/peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: odzywianie.hellozdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy