Przepis na jesienny ryż ze śliwkami - smak dzieciństwa
Jesienią nie można wyobrazić sobie lepszej kolacji lub śniadania, niż zapiekany ryż ze śliwkami. Kremowa konsystencja, słodki smak oraz wspaniały aromat śliwek wraz z cynamonem. Wystarczy jeden kęs, aby natychmiast wrócić do wspomnień z dzieciństwa.
Zapiekany ryż ze śliwkami jest nostalgiczną potrawą dla wielu osób. Dzisiaj mało kto ją przygotowuje, lecz czasem wrócić do sprawdzonych i ukochanych potraw sprzed lat.
Poniższa receptura jest banalnie łatwa w wykonaniu i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Co więcej większość składników od razu mamy w swoich kuchniach i spiżarniach, więc nie trzeba wydawać zbyt dużej ilości pieniędzy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na jesienny ryż ze śliwkami
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.
Składniki:
200 g ryżu
400 g śliwek
3 łyżki masła
2 jajka
szklanka cukru
2 szklanki mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
kilka szczypt cynamonu
tarta bułka
Zacznij od ugotowania ryżu na mleku wraz z dodatkiem 1 łyżki masła oraz ekstraktu waniliowego. Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i wydryluj.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Do wystudzonego ryżu wbij jajka, wsyp cukier, cynamon, a następnie dokładnie wymieszaj. Układaj w naczyniu ryż i śliwki naprzemiennie.
Włóż danie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut. Podawaj od razu po podpieczeniu. Smacznego.
Źródło: canva/mahroch, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: poradnikzdrowie.pl