Smakosze.pl
Ryż ze śliwkami

canva/A_Lein, Getty Images

Przepis na jesienny ryż ze śliwkami - smak dzieciństwa

10 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jesienią nie można wyobrazić sobie lepszej kolacji lub śniadania, niż zapiekany ryż ze śliwkami. Kremowa konsystencja, słodki smak oraz wspaniały aromat śliwek wraz z cynamonem. Wystarczy jeden kęs, aby natychmiast wrócić do wspomnień z dzieciństwa.

Zapiekany ryż ze śliwkami jest nostalgiczną potrawą dla wielu osób. Dzisiaj mało kto ją przygotowuje, lecz czasem wrócić do sprawdzonych i ukochanych potraw sprzed lat.

Poniższa receptura jest banalnie łatwa w wykonaniu i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Co więcej większość składników od razu mamy w swoich kuchniach i spiżarniach, więc nie trzeba wydawać zbyt dużej ilości pieniędzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jesienny ryż ze śliwkami

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 200 g ryżu

  • 400 g śliwek

  • 3 łyżki masła

  • 2 jajka

  • szklanka cukru

  • 2 szklanki mleka

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • kilka szczypt cynamonu

  • tarta bułka

Zacznij od ugotowania ryżu na mleku wraz z dodatkiem 1 łyżki masła oraz ekstraktu waniliowego. Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i wydryluj.

Gołąbki

Prosty przepis na gołąbki według babci Reginy

CZYTAJ DALEJ

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Do wystudzonego ryżu wbij jajka, wsyp cukier, cynamon, a następnie dokładnie wymieszaj. Układaj w naczyniu ryż i śliwki naprzemiennie.

Włóż danie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 15 minut. Podawaj od razu po podpieczeniu. Smacznego.

Pudding ryżowy ze śliwkami

Źródło: canva/mahroch, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >