Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jesienna surówka z kapusty, jabłek i papryki
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.09.2021 02:00

Jesienna surówka z kapusty, jabłek i papryki

Projekt bez tytułu - 2021-09-09T133412.881
canva/Yuliya Furman

Biała kapusta specjalnie nie pociąga swym wyglądem, ale doskonale nadaje się na surówki. Jest prawdziwą skarbnicą zdrowia, a w zestawieniu z kolorowymi warzywami zamienia się w apetyczny dodatek do obiadu. Przyrządźcie więc wraz z nami pyszną, jesienną surówkę z kapusty, jabłek i papryki.

Sałatkę Coleslaw znają już pewnie wszyscy. To połączenie białej kapusty, marchewki, cebuli i sosu jest bardzo smaczne, choć nieszczególnie piękne. O wiele bardziej zachęcająco wygląda nasza surówka z kapusty, jabłek i papryki. Kusi wyglądem, a kryje w sobie mnóstwo witamin.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jesienną surówkę z kapusty, jabłek i papryk

Składniki:

  • pół małej główki białej kapusty

  • 2 marchewki

  • 2 słodkie jabłka

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka zielona lub żółta

  • 1 ogórek

  • 1 cukrowa cebulka

  • 1 pomarańcza

na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z kapusty

Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w paski.

Papryki umyj, oczyść z nasion, pokrój w paski. Ogórek umyj, nie obieraj, pokrój w cienkie plasterki. Cebulkę obierz, pokrój w piórka lub większą kostkę.

Rozdrobnione składniki wymieszaj, połącz z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Oprósz solą i pieprzem.

Oliwę z oliwek wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. Sosem polej surówkę, dokładnie wymieszaj, od razu podawaj.

poszatkowana kapusta
poszatkowana kapusta

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram