Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-09T133412.881

canva/Yuliya Furman

Jesienna surówka z kapusty, jabłek i papryki

9 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Biała kapusta specjalnie nie pociąga swym wyglądem, ale doskonale nadaje się na surówki. Jest prawdziwą skarbnicą zdrowia, a w zestawieniu z kolorowymi warzywami zamienia się w apetyczny dodatek do obiadu. Przyrządźcie więc wraz z nami pyszną, jesienną surówkę z kapusty, jabłek i papryki.

Sałatkę Coleslaw znają już pewnie wszyscy. To połączenie białej kapusty, marchewki, cebuli i sosu jest bardzo smaczne, choć nieszczególnie piękne. O wiele bardziej zachęcająco wygląda nasza surówka z kapusty, jabłek i papryki. Kusi wyglądem, a kryje w sobie mnóstwo witamin.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jesienną surówkę z kapusty, jabłek i papryk

Składniki:

  • pół małej główki białej kapusty

  • 2 marchewki

  • 2 słodkie jabłka

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka zielona lub żółta

  • 1 ogórek

  • 1 cukrowa cebulka

  • 1 pomarańcza

na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • sól, pieprz

racuchy

Najlepszy sposób na puszyste racuchy

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie surówki z kapusty

Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w paski.

Papryki umyj, oczyść z nasion, pokrój w paski. Ogórek umyj, nie obieraj, pokrój w cienkie plasterki. Cebulkę obierz, pokrój w piórka lub większą kostkę.

Rozdrobnione składniki wymieszaj, połącz z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Oprósz solą i pieprzem.

Oliwę z oliwek wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny. Sosem polej surówkę, dokładnie wymieszaj, od razu podawaj.

poszatkowana kapusta

poszatkowana kapusta

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: olgasmile

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >
rozgniatanie jajka widelcem

Przepisy

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >