Smakosze.pl
Ocet jabłkowy

canva/Mythja

Jak zrobić ocet jabłkowy?

9 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ocet jabłkowy najczęściej decydujemy się kupić w sklepie ze względu na wygodę. Istnieje jednak banalnie prosta metoda, dzięki której wykonasz go w domowym zaciszu. Potrzebujesz jedynie jabłek, wody, cukru oraz trochę czasu.

Ocet jabłkowy nie od dziś uznawany jest za wyjątkowo zdrowy i pożyteczny produkt spożywczy. Wiele osób twierdzi, że picie go rano pomaga im przyspieszyć metabolizm, a także poprawia pracę układu pokarmowego.

Oczywiście w sklepach jest ogromny wybór octów z najróżniejszych jabłek - nie wiadomo jednak, co dokładnie się w nich znajduje. Robiąc go samodzielnie, dokładnie wiesz co do niego dodałeś.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 2 kg jabłek

  • 2 litry wody

  • 8 łyżek cukru

Zacznij od podzielenia jabłek na ćwiartki i wykrojenia z nich gniazd nasiennych oraz oderwania ogonków. Następnie pokrój je na cienkie plastry lub zmiksuj blenderem.

Gołąbki

Prosty przepis na gołąbki według babci Reginy

CZYTAJ DALEJ

Przełóż owoce do czystego i wyparzonego słoika. Zalej je chłodną przegotowaną wodą z rozpuszczonym w niej cukrem. Słój przykryj bawełnianą ściereczką i zablokuj ją gumką recepturką lub sznurkiem.

Odłóż słój na 2-3 tygodnie codziennie mieszając. Po tym czasie przecedź płyn do czystego słoika, ponownie nałóż ściereczkę i odstaw w ciemne miejsce. Po około 4 tygodniach ocet powinien być gotowy. Przelej go do wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce.

Ocet jabłkowy

Źródło: canva/Alter_photo, Getty Images Pro

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >