Jak zrobić ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy najczęściej decydujemy się kupić w sklepie ze względu na wygodę. Istnieje jednak banalnie prosta metoda, dzięki której wykonasz go w domowym zaciszu. Potrzebujesz jedynie jabłek, wody, cukru oraz trochę czasu.
Ocet jabłkowy nie od dziś uznawany jest za wyjątkowo zdrowy i pożyteczny produkt spożywczy. Wiele osób twierdzi, że picie go rano pomaga im przyspieszyć metabolizm, a także poprawia pracę układu pokarmowego.
Oczywiście w sklepach jest ogromny wybór octów z najróżniejszych jabłek - nie wiadomo jednak, co dokładnie się w nich znajduje. Robiąc go samodzielnie, dokładnie wiesz co do niego dodałeś.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na domowy ocet jabłkowy
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki. Składniki:
2 kg jabłek
2 litry wody
8 łyżek cukru
Zacznij od podzielenia jabłek na ćwiartki i wykrojenia z nich gniazd nasiennych oraz oderwania ogonków. Następnie pokrój je na cienkie plastry lub zmiksuj blenderem.
Przełóż owoce do czystego i wyparzonego słoika. Zalej je chłodną przegotowaną wodą z rozpuszczonym w niej cukrem. Słój przykryj bawełnianą ściereczką i zablokuj ją gumką recepturką lub sznurkiem.
Odłóż słój na 2-3 tygodnie codziennie mieszając. Po tym czasie przecedź płyn do czystego słoika, ponownie nałóż ściereczkę i odstaw w ciemne miejsce. Po około 4 tygodniach ocet powinien być gotowy. Przelej go do wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce.
Źródło: canva/Alter_photo, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: poradnikzdrowie.pl