Cudowne rogaliki od siostry Anieli wychodzą delikatne, puszyste, a nadzienie zachwyca
Uwaga łasuchy, będziemy kusić. Czym? Cudownymi rogalikami od siostry Anieli, które wychodzą delikatne i puszyste. Zachwycają też doskonałym nadzieniem. Przygotowanie rogalików zajmie oczywiście trochę więcej czasu niż upieczenie drożdżowego placka. Jednak wasza praca zostanie pysznie wynagrodzona.
Lubimy ciastka i bułeczki za ich smak i wygodę jedzenia. Nic nie trzeba kroić, rzadko kiedy się kruszy i jest często porcją na jeden kęs. Dodatkową zaletą małych form jest też to, że dłużej zachowują świeżość niż upieczone w blasze ciasto. Ich powierzchnia jest bowiem zapieczona i trudniej wyparowuje przez nią wilgoć. Na dodatek takie ciastka bez problemu można przechowywać np. w puszce czy specjalnym pojemniku.
Wszystkie te zalety mają też rogaliki od siostry Anieli. Choć do ciasta dodaje się drożdży, wcale nie trzeba długo czekać na jego wyrośnięcie. Siostra Aniela zaleca bowiem topienie ciasta. Po zarobienie trzeba je włożyć do wody, co znacznie przyspiesza rośnięcie ciasta. Gdy ciasto wypłynie na wierzch, można formować rogaliki.
Cudowne rogaliki od siostry Anieli wychodzą delikatne, puszyste, a nadzienie zachwyca
Składniki:
-
45 dag mąki
-
5 dag drożdży
-
100 ml mleka
-
2 łyżki cukru pudru
-
szczypta soli
-
20 dag masła
-
1 jajko
-
1 żółtko
-
marmolada do nadziewania
Przygotowanie rogalików
Drożdże wkrusz do letniego mleka. Rozmieszaj z łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i kawałki masła. Przesiekaj składniki, dodaj do nich pozostały cukier puder, jajko i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Duży garnek lub miskę napełnij do 2/3 zimną wodą. Włóż do niej uformowane w kulę ciasto. Ciasto najpierw opadnie na dno, a w miarę rośnięcia zacznie unosić się do góry.
Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię wody, wyjmij je na stolnicę. Podsyp lekko mąką, ponownie zagnieć. Podziel je na 3-4 części.
Każdą część ciasta rozwałkuj na placek grubości ok. 1/2 cm. Przekrój po średnicy na 8 części, tak by powstało 8 trójkątów.
Każdy trójkącik posmaruj marmoladą, a potem zwiń go, zaczynając od szerszej części. Powstały rogalik lekko zakrzyw, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gdy rogaliki wyrosną, posmaruj je żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Piecz ok. 20 minut w piekarniku o temp. 180 st. C.
Po więcej inspiracji na pyszne słodkości zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam np. przepis na bułeczki cynamonowe z jabłkami , a także na ciastka owsiane .
Źródło zdjęcia: canva/ratmaner
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie
-
Złociste kotlety z kalafiora - konkurencja dla kultowych mielonych
źródło: mieszamwgarnku