Smakosze.pl Przepisy Cudownie kruche ciasto z orzechami według siostry Anastazji
ARTUR BARBAROWSKI/East News; VeselovaElena, Getty Images

Cudownie kruche ciasto z orzechami według siostry Anastazji

3 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kruche ciasto z orzechami według przepisu siostry Anastazji jest tak dobre, że mało kto może mu się oprzeć. Wystarczy kilka godzin, aby po upieczeniu blacha była już pusta. Dzięki doskonałej kruchości wypiek świetnie pasuje do popołudniowej kawy.

Dobrze wykonane kruche ciasto potrafi poprawić nawet najgorszy dzień. Przyjemna słodycz, w połączeniu z wyjątkową fakturą, a także smakiem orzechów po prostu nie mają sobie równych.

Siostra Anastazja znana jest ze swojego zamiłowania do ciast i klasycznej polskiej kuchni. Dlatego w przepisie wykorzystuje się,. chociażby powidła śliwkowe, typowe dla deserów z Polski.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kruche ciasto Siostry Anastazji

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst , w którym zdradzamy, jak przygotować inne ciasto według Siostry Anastazji. Tutaj prezentujemy sposób na kremową napoleonkę

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej

  • 25 dag masła lub margaryny

  • 4 żółtka

  • 1 jajko

  • pół szklanki cukru pudru

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki kakao

Wypełnienie

  • 4 białka

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

  • powidła śliwkowe

Do miski wsyp przesianą mąkę z cukrem pudrem, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wymieszaj suche składniki, dodaj do nich mokre i zagnieć ciasto. Podziel je na 3 części - do jednej wsyp kakao i ponownie zagnieć.

Blachę posmaruj masłem i wyłóż rozwałkowaną jedną jasną częścią ciasta. Posmaruj je powidłami śliwkowymi, a na warstwę powideł rozsyp porwane w kawałki ciasto kakaowe. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.

Do piany wsyp posiekane orzechy włoskie. Wylej pianę na ciemne ciasto i wygładź ją. Na niej rozłóż porwaną drugą część białego ciasta. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut do zrumienienia. Smacznego.

Ciasto

Źródło: canva/manyakotic, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy