Smakosze.pl Przepisy Cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili
canva/MariaBrzostowska

Cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili

7 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ciasto drożdżowe jest niby słodkie, ale nie za bardzo. A jak nie wzbogacimy go dodatkami, będzie przypominało smakiem słodką bułkę. Jedząc je, nie mamy więc dużych wyrzutów sumienia, jeśli chodzi o kalorie. Dziś zdradzimy wam przepis na cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili. Będzie idealne do kawy i na podwieczorek.

Klasyczne ciasto drożdżowe z kruszonką doskonale smakuje samo, ale można je też jeść posmarowane masłem czy dżemem. Wszystko zależy od tego, jak mocno słodkie ciasta lubicie i czy właśnie liczycie kalorie. Jednak domowej roboty drożdżówka daje możliwość przygotowania jej tak, by była lekka nie tylko dla oka, ale też dla żołądka.

Cudownie puszyste i lekkie ciasto drożdżowe wprost od Siostry Leonili

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 5 dag drożdży

  • 1/4 szklanki cukru

  • 5 dag masła

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • szczypta soli

na kruszonkę:

  • 5 dag mąki

  • 3 dag cukru

  • 3 dag masła

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Mleko lekko podgrzej. Wkrusz do niego drożdże, rozmieszaj całość z łyżką mąki i łyżką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Jajko i żółtko zmiksuj z pozostałym cukrem na puszystą masę.

Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną i szczyptę soli. Miksuj mieszadłami hakowymi, aż powstanie gładkie, pulchne ciasto.

Na koniec dodaj do ciasta letnie masło, całość ponownie zmiksuj. Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrób. Przełóż je do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Posyp nią ciasto, odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 40 minut w piekarniku o temp. 180 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ciasto drożdżowe na jogurcie , a także na ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła .

drożdże
drożdże

Źródło zdjęcia: canva/beats3

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mytastepol.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy